null Beeld

Tussen hemel & hel

Fatma Taspinar: ‘Voor wie ‘inderdeedio’ schrijft in een sms, gaat de deur onherroepelijk dicht’

Fatma Taspinar, anker bij het late journaal, VRT-justitiejournaliste en ‘Mij overkomt het niet’-presentatrice, wil graag meedoen aan Tussen Hemel & Hel, ‘maar op voorwaarde dat ik de laatste vraag niet hoef te beantwoorden.’ Goed geprobeerd!

Dit artikel verscheen in Humo op 25 juni 2019.

FATMA TASPINAR «Ik stel me de hemel op aarde voor als een groene, zonnige plek, met allemaal mensen die ik graag zie, maar met genoeg ruimte om af en toe ook eens alleen te zijn. Klinkt dat niet te clichématig? (lacht) Het probleem is dat ik me de laatste tijd wel érg ver van die plek bevind. Ik wil hier niet de zielenpoot uithangen – ik doe mijn werk heel graag – maar de balans is een beetje zoek. Ik heb het gevoel dat ik op een trein zit, en dat het nog wel even duurt tot de volgende halte.»

HUMO Hoe lang precies?

TASPINAR «In juli heb ik twee weken verlof. Wat tof is, maar eigenlijk ook te weinig: als je gedurende het jaar zo hard gaat, dan zijn twee weken maar een doekje voor het bloeden. ‘Hoe kan ik het tij keren?’ vraag ik me weleens af. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat ik nu in de hel zit, hè?»

HUMO Wat zou voor jou dan wel de hel zijn?

TASPINAR «Op een dag wakker worden en vaststellen dat de hele wereld iets negatiefs over mij voor waar heeft aangenomen. En dat ik er vervolgens niemand kan van overtuigen dat het níét waar is.

»Op Netflix heb ik net ‘When They See Us’ gezien, een waargebeurde reeks over enkele zwarte Amerikaanse tieners die twaalf jaar in de gevangenis hebben gezeten voor een verkrachting waarmee ze niks te maken hadden. Dat lijkt mij de hel: valselijk beschuldigd worden van iets gruwelijks, en compleet machteloos moeten toekijken hoe je veroordeeld wordt. Dat is natuurlijk een érg extreem voorbeeld, maar weet je wat wel regelmatig gebeurt? Iemand schrijft iets sappigs over je op Twitter, en dat wordt dan meteen duizend keer geretweet. Dan zit het spel op de wagen, natuurlijk.»

HUMO In een ‘7 Hoofdzonden’-interview heb je vorig jaar een aantal van je favoriete ergernissen opgesomd.

TASPINAR «Ha, ja. Even nadenken. Kwamen er middenvakrijders in voor?»

HUMO Jawel. En ook onhygiënische mensen, passief-agressieve mensen en mensen die zichzelf te ernstig nemen.

TASPINAR «Daar sta ik nog altijd achter.»

HUMO Dik dat lijstje gerust nog wat aan.

TASPINAR «Ik erger me aan luie mensen, omdat ik zelf nogal onlui ben. En wat me ook stoort, zijn mensen die hun eigen emoties zodanig belangrijk vinden dat ze er anderen te pas en te onpas mee lastigvallen. ‘Ik voel me slecht. Daarom ga ik daar nu de hele tijd over praten, ook al zijn er anderen met grotere problemen.’ Zo ben ik niet opgevoed: ik vind dat je je emoties af en toe opzij moet kunnen schuiven, en er niet constant mee te koop hoeft te lopen. Al moet ik toegeven dat ik soms ook weleens denk: ik wou dat ik dat ook kon, eens laten zien dat ik me slecht voel.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich soms aan jou?

TASPINAR «Natuurlijk. Ik kan heel hevig tekeergaan, over vrijwel alles. ‘Choose your battles,’ krijg ik vaak te horen, maar voorlopig slaag ik daar nog niet in. Ik maak me even druk over de manier waarop we het nieuws brengen als over het feit dat de tafel nog niet is afgeruimd na een etentje met de familie. ‘Fatma, doe eens rustig!’ zal één van mijn broers of zussen dan steevast zeggen, maar ik kan het niet laten om me op te winden, en zelf alvast die tafel af te ruimen.»

HUMO Wat is je culinaire top?

TASPINAR «De pilav van mijn moeder.»

HUMO Turkse rijst?

TASPINAR «Jawel. Ik vind de Turkse keuken van mijn moeder de allerlekkerste, hoewel ik ook extreem graag frieten eet.»

HUMO ’t Is een onderschatte keuken, heb ik de indruk.

TASPINAR «Dat komt omdat er hier in België zoveel kebabzaken zijn. Op zich is daar niks op tegen, alleen gaan veel mensen er verkeerdelijk vanuit dat dát de Turkse keuken is.

»Voor mijn vrienden organiseer ik bij mij thuis weleens mezze-avonden: waar ik altijd een beetje mee moet lachen, is dat iedereen dat heel speciaal en exotisch vindt, terwijl het voor mij al mijn hele leven de gewone, dagelijkse kost is.»

HUMO Je leest graag, weet ik. Ben je op dit moment in iets bezig?

TASPINAR «Ja, ik ben net in het nieuwe boek van Peter Buwalda begonnen, ‘Otmars zonen’. Dat werd me aangeraden door een vriend, zoals het meeste dat ik lees me door anderen wordt aangeraden. Heel af en toe stoot ik dan op een boek dat zodanig goed is dat ik alles van die auteur gelezen wil hebben. Herman Koch bijvoorbeeld, die ik ook als acteur in ‘Jiskefet’ geweldig vond.»

HUMO Hou je van kunst?

TASPINAR «Als puber heb ik een Dalí-periode gehad, en hing ik posters van zijn werk op in mijn kamer. Maar in mijn huidige leven vind ik te weinig tijd om klassieke kunst te consumeren. Geef mij dus maar muziek en televisieseries, en nog het liefst allebei tegelijk. Je ziet tegenwoordig wel vaker tv-reeksen waarin muziek een prominente plek heeft. Als het goed gedaan is, kan mij dat echt raken. Zo heb ik onlangs op Netflix ‘The Assassination of Gianni Versace’ bekeken. De laatste aflevering begint met een minutenlange scène waarin de belangrijkste gebeurtenissen uit de serie zich afwikkelen op de tonen van ‘Vienna’ van Ultravox. Zo magisch vond ik het dat ik het zes keer opnieuw heb bekeken. ’t Is precies de juiste muziek voor die scène, wat maakt dat zowel het nummer als de scène worden opgetild naar een ander, bijna goddelijk niveau.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

TASPINAR «Mijn administratie op orde hebben. Ooit heb ik na een verhuis via bpost weten te regelen dat al mijn post naar mijn nieuwe adres werd doorgestuurd. Voor mij was dat alsof ik een veldslag gewonnen had, want ik ben vreselijk slecht in het regelen van dat soort formaliteiten. Ik voelde me ineens bijzonder volwassen, alsof ik na al die jaren dan toch tot de grotemensenwereld werd toegelaten.

»Hetzelfde toen er bij mij thuis een nieuwe wasmachine geïnstalleerd was, en er geen water bleek uit te komen. Omdat mijn familie in Lier woont en ik in Mechelen, probeer ik mijn praktische problemen zo veel mogelijk zelf op te lossen. Ik heb dus urenlang naar tutorials op YouTube zitten kijken, totdat ik erachter kwam wat er scheelde: de installateur had mijn wasmachine aan de verkeerde kraan gekoppeld. Stom, maar je moet het maar weten. Ik was erg trots op mezelf toen ik dat had uitgevogeld.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

TASPINAR «Slapen! Dat wordt zo onderschat. Slaperig zijn, wegsoezen en dan urenlang helemaal weg zijn, zonder op een bepaald uur te moeten opstaan: de max!»

HUMO What about andere bedactiviteiten?

TASPINAR «Andere bedactiviteiten? Nee, ik ga het hier echt niet over seks hebben. Sorry, hoor.»

HUMO Ik zal toch een antwoord op mijn laatste vraag uit je moeten peuteren.

TASPINAR (lacht) «Ik kan me aangetrokken voelen tot iemands uiterlijk, maar sowieso wil ik hem eerst beter leren kennen. Stel dat hij een piepstem heeft: daar knap ik al meteen op af. Ofwel schrijft hij in een sms’je ineens ‘inderdeedio’ in plaats van ‘inderdaad’, zoals ik al ooit daadwerkelijk heb meegemaakt. Dat doet de deur ook al onherroepelijk dicht.»

HUMO Dit gezegd zijnde…

TASPINAR «Ik zou ontzettend graag een nacht doorbrengen met mijn collega Christophe Lambrecht, die ik erg mis. Gewoon om ’m een hele nacht bij mij te hebben, en nog een laatste keer te kunnen babbelen, en zijn prachtige stem te kunnen horen.»

HUMO Mooi. Maar ik moet streng zijn.

TASPINAR «Je wil ook nog een ‘echte’ onenightstand? Oké dan: Kurt Cobain. Ik denk dat ik hem, voor of na gedane zaken, eens zou willen vragen wat er nu echt gebeurd is met hem.»

HUMO We zijn er. Zo moeilijk was dat nu toch niet?

TASPINAR «Toch blij dat ik er van af ben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234