null Beeld

Feist - Metals

'Follow up to platinum selling, Grammy nominated album, 'The Reminder'',lezen wij van een sticker die op 'Metals' plakt. Betekent meestal dat die nieuwe plaat níét in aanmerking komt voor een Grammy.

Jürgen Beckers

'Metals' werd opgenomen in Big Sur, dat wonderschone, woeste en overweldigende natuurgebied dat over de rand van Californië uitkijkt over de Atlantische Oceaan. Jack Kerouac tikte er een boek en werd gek, Leslie Feist maakte er een redelijk ingetogen plaat (toch in vergelijking met 'The Reminder') waarmee ze vrijwillig afstand lijkt te nemen van de hippe kringen der marketeers en reclameboys waarin haar muziek sinds 2007 was beland. 'The Reminder' was een plaat - een goeie! - die de aandacht trok, 'Metals' veel minder.

Feist doet iets met een woest mannenkoor dat het refrein van 'A Commotion' meer roept dan zingt. Beelden van een William Lawson's-commercial schoten ons voor de geest, en van indianen die met oorlogskleuren beschilderd een regendans uitvoeren. 'Bring 'em all back to life'zingt Feist zelf in 'Graveyard'. De plaat gaat over het goede en het kwade, het falen, het slapen, het vergeten en de dood, en 's morgens weer opstaan.

En over eenvoudige liedjes een mysterieuze twist geven, door Kate Bush na te zingen bijvoorbeeld, zoals in 'The Circle Married the Line'. Heerlijk, die hick-ups. In 'Undiscovered First', de song die er samen met 'A Commotion' het meeste uitspringt, begint ze met een vreemd geluid: alsof er bij de buren iemand de trap oploopt. Of: alsof er een rare, in zeven grote handdoeken gewikkelde beat op de achtergrond bijna onhoorbaar meeloopt.

Of nog: alsof 'Metals' werd opgenomen op een oude tape en hier nog een stukje van een vorige sessie prijsgeeft. Iets recents van Metallica, door Rick Rubin in een filantropische bui met opzet zoekgemaakt, dromen wij dan. Stilaan wordt hij naar de achtergrond gedrongen door de opkomende song, maar dan, iets over halverwege, is hij er plots weer en staat hij, een paar handdoeken afgegooid, in het midden van de kamer mee te dansen.

In 'Comfort Me' valt dan weer van alles om. Statieven voornamelijk, tegen cimbalen, over trommels. Maar uiteindelijk wordt alles weer rechtgezet. Wij - al mijn alter ego's, bewuste en onderbewuste persoonlijkheden en ik - vinden 'Metals' een heel goeie plaat.

Feist speelt op woensdag 19 oktober in het Koninklijk Circus in Brussel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234