null Beeld

Festivals van de week: Heartbeats en Psych lab

Het festivalseizoen tekent zich alsmaar duidelijker af aan de horizon, en reken maar dat ons gejubel stilaan zorgwekkende proporties aanneemt. Wij presenteren u al joelend twee zulke uitwassen om rekening mee te houden: één op de grens, en één in het ijle.

Tom Raes


Heartbeats Festival

L’union fait le festival, en dus sloeg het Kortrijkse De Kreun voor de organisatie van hun eerste Heartbeats Festival de handen in elkaar met maar liefst drie Franse partners: L’Aéronef, Le Grand Mix en Super. Het resultaat is een grensgeval. Letterlijk: het festival vindt plaats in Halewijn (Halluin in het Frans), pal op de Belgisch-Franse grens. Zullen onder meer naar ginder afzakken: Caribou, Róisín Murphy, Anna Calvi, José Gonzalez. België ziet zich dan weer kundig vertegenwoordigd door Tom Barman, in zowel Magnus als dEUS.

HUMO Die ligging zo pal op de grens ruikt naar een oeroud Belgisch compromis.

Elisah Vandaele (De Kreun) «Dat heeft er natuurlijk wel iets mee te maken, al is compromis een groot woord. Het was van meet af aan de bedoeling om het festival op de grens te laten plaatsvinden, dat vonden we namelijk een symbolische waarde hebben. Het voordeel van die samenwerking is ook dat we zo een boel mooie namen kunnen boeken die we nooit op eigen houtje tot in De Kreun zouden krijgen.»

HUMO Kijken ze in Frankrijk niet anders tegen festivals aan dan in België?

Vandaele «Er heerst een andere festivalcultuur, ja, met veel stadsfestivals. Maar we delen dezelfde visie en ervaring. En voor de duidelijkheid: Heartbeats zal wél Belgisch aanvoelen, met een typische festivaltent op een festivalterrein. Dat heeft ook zijn charmes.»


Psych lab Festival

Voor een goeie geestesverruimende festivalervaring moet u tegenwoordig in het buitenland zijn, zo lijkt het wel. Daar floreren de evenementen met psychedelische inslag – alsof de jaren 60 nog altijd uitgeteld op uw sofa liggen te spacen. Zo ook het Psych Lab Festival in het Nederlandse Eindhoven, waar Vlamingen sowieso al jarenlang heengaan voor een potje kunstmatig zweven. Zal daar zijn dubbele looping demonstreren: Rock Rally 2012-finalist Tubelight, dat onlangs nog een très jolie debuut – ‘Heliosphere’ – in een baan om de aarde lanceerde.

null Beeld

Lee Swinnen «Het is zeker niet zo dat er in België geen festivals zijn met psychedelica op de affiche, maar in het buitenland draait het gewoon nog altijd beter dan hier. Als je alleen al naar de line-up kijkt van een festival als Psych Lab: da’s gewoon de shit, hè.»

HUMO Niet dat er in België tegenwoordig geen psychedelische muziek gemaakt wordt. Zie naast Tubelight ook het stilaan alomtegenwoordige Bed Rugs.

Swinnen «En dan zijn er nog al die mensen die me hun eigen muziek laten horen, en die duidelijk ook iets op het spoor zijn. Het is een goeie tijd voor psychedelische muziek. Vraag me niet waarom, maar de groepen lijken wel als paddenstoelen uit de grond te schieten – bij manier van spreken.»

HUMO Op een festival als Psych Lab is er extra aandacht voor het visuele. Zijn jullie iets van plan op dat vlak?

Swinnen «We besteden sowieso altijd veel aandacht aan onze visuals. We willen dat er iets te zíén is – en Tubelight is niet het soort groep dat een uur lang springend op het podium staat. Dan helpen visuals om de juiste sfeer te zetten.»

HUMO (likt aan een pad) Tot dan!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234