Files in de verkaveling en hoe ze aan te pakken: 'Het begint met een paaltje en het eindigt met een concentratiekamp'

De filedruk nam het voorbije jaar lichtjes af, maar dat is geen reden om te juichen. Ja, er stonden iets minder autootjes en vrachtwagentjes aan te schuiven op de snelweg, maar in de verkavelingen zat alles potdicht tijdens de spitsuren. U denkt misschien: ach, een beetje meer verkeer in de straat, is dat nu zo erg? Nee, dat is niet erg, dat is verschrikkelijk! Dat vertelt Herman D., die niet wil onthullen in welke gemeente hij woont, want ‘dan krijg ik er elke dag nog honderden ramptoeristen bovenop.’

Herman D. «In 1982 zijn mijn vrouw Els en ik hier komen wonen, in een villaatje in Spaanse stijl, want wij houden erg van Spanje. Tot een paar jaar geleden was het hier erg rustig, tot de familie Verschueren hiernaast kwam wonen. Die hebben twee tienerzonen, en telkens wanneer die ons zien, roepen ze luid: ‘Olé!’ Maar daar blijft het niet bij. Als wij bij mooi weer op ons terraza van een Agua de Valencia zitten te nippen, zetten ze keihard ‘Eviva España’ of de Gipsy Kings op. Wat hebben wij die pubers in godsnaam misdaan?»

HUMO Goeie vraag. Maar hoe erg is de verkeersdrukte in jullie wijk?

Herman D. «Heel erg. Dat komt door die apps. Wij wonen halfweg tussen twee grote snelwegen, en Waze en aanverwanten sturen al dat verkeer naar hier. Vorige week nog was het weer prijs. Twee vrachtwagens met levende varkens waren tegen elkaar geknald: een Roemeen die dacht dat de Tulpenlaan een voorrangsweg is, botste tegen een Pool die uit de Bosbesdreef kwam. Heel de straat lag vol gewonde varkens. En de beesten die er beter aan toe waren, begonnen meteen te vreten aan de buxussen en de pompoenen die luie mensen nog voor hun voordeur hadden liggen. Já, luie mensen! November is de maand voor sfeervolle pompoenen, vanaf 1 december moeten die weg, en dan mag de kerstversiering komen, maar niet eerder dan de 15de! Dat heeft het wijkcomité twintig jaar geleden al beslist, maar sommige nieuwkomers trekken zich daar niks van aan.»

HUMO Hoe lang heeft het verkeer vastgezeten?

Herman D. «Drie dagen. Het was een ramp. Op het speelpleintje halfweg de Genoffellaan lagen twaalf vrouwen te bevallen, want niemand raakte nog weg. Dat komt omdat de gemeente een aantal straten heeft afgesloten met paaltjes, om doorgaand verkeer te ontraden. Het buurtcomité was tegen, omdat wij vinden dat paaltjes onze vrijheid inperken. Ik heb dat ook gezegd op de vergadering: ‘Het begint met een paaltje, en het eindigt met een concentratiekamp.’

»Een groendenkende buur heeft die krijsende vrouwen dan met een bakfiets één voor één naar het ziekenhuis gebracht, 6 kilometer verder.»

HUMO En is het goed afgelopen met die dames?

Herman D. «De baby’s zijn allemaal gezond en wel ter wereld gekomen. Daar ben ik blij om hoor, maar ik heb wel tegen een paar van die dames gezegd, tussen de persweeën door, dat de overbevolking een groot probleem is. En dat ik hoopte dat het hun laatste kind zou worden. Want minder voortplanting is beter voor het klimaat. ‘En dan zijn er over vijftien jaar minder kinderen die kunnen spijbelen voor het klimaat,’ zo heb ik er nog als grapje aan toegevoegd.»

HUMO Kunnen jullie iets beginnen tegen sluipverkeer?

Herman D. «De gemeente zou meer paaltjes kunnen plaatsen. Maar wij zijn tegen paaltjes!»

HUMO Waarom heeft de opstopping drie dagen geduurd?

Herman D. «Er stonden zeven Spaanse camiones in de file. Die chauffeurs kwamen allemaal bij ons aanbellen, omdat die pubers van de familie Verschueren hun onze deur hadden aangewezen. Maar die uitgebuite sukkelaars waren natuurlijk blij dat ze nog eens echte Spaanse gezelligheid vonden, in een authentieke villa in haciendastijl. En het deed ons deugd om nog eens wat Spaans te kunnen spreken met echte Spanjaarden, want Els en ik spreken Spaans met elkaar tijdens de warme maaltijden, dat doen wij al dertig jaar, maar met échte Spanjaarden, dat is toch wat anders. Die jongens zijn drie dagen gebleven. Zodoende.» Hugo Matthysen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234