Filip Joos: 'Net zoals 'Terzake' een impact heeft op de politiek, heeft 'Extra Time' dat op het voetbal'

Vaste voetbalkost op maandag: ‘Extra Time’, het programma met het ontelbare aantal camerastandpunten vanwaaruit spelers, trainers en scheidsrechters worden gefileerd. Vaak tot ergernis van diezelfde spelers, trainers en scheidsrechters.

Serge Gumienny (sinds vorige maand scheidsrechter op rust) «Het gebeurde dat we meteen na een wedstrijd een goede beoordeling kregen van onze beoordelaar, maar dat hij op dinsdag aan de lijn hing: ‘De scheidsrechterscommissie heeft gebeld, ik moet het rapport herbekijken.’ Dan hadden ze de avond ervoor naar ‘Extra Time’ gekeken en hun oordeel herzien op basis van de discussies daar. Dat is ondertussen verleden tijd: scheidsrechters ontvangen hun beoordeling voortaan pas ná ‘Extra Time’.»

HUMO Wat een tv-programma al niet vermag.

Filip Joos «Ik voel me niet vereerd, of onteerd (lacht). Het is hún probleem, hè. Als de scheidsrechterscommissie op haar eerste oordeel terugkomt, is dat hopelijk omdat ze heeft vastgesteld dat haar eerste oordeel niet juist was, en niet omdat ze zich heeft laten beïnvloeden door een discussie in een voetbalprogramma. Dan heeft ze een groot probleem. Zoals ‘Terzake’ vermoedelijk een impact heeft op de politiek, heeft ‘Extra Time’ dat op het voetbal. Nu, als je naar impact gaat stréven, zit je fout. Met de hand op het hart: dat doen we nooit. Aan onze tafel zijn we altijd mild voor de refs, precies omdat het zo’n moeilijke job is.»

HUMO Heeft ‘Extra Time’ nog dingen veranderd?

Joos «Ooit zei ik over een fout áchter de doellijn dat het een strafschop was. Dat was niet zo, maar het jaar erna hebben ze op basis van die fase het reglement wel veranderd (lacht). Nu, ik zit niet in die studio omdat ik de norm wil zijn, ook al zitten we vaak juist. Mensen denken soms dat wij bepalen welke spelers er voor de reviewcommissie moeten verschijnen. Maar die commissie neemt haar beslissingen vóór ons programma. En goed ook, want die verdachtmaking was ernstig.»

HUMO Vergis ik mij, of heeft er nog nooit een scheidsrechter in ‘Extra Time’ gezeten?

Joos «Dat klopt. Tenzij Frank De Bleeckere, maar zelfs dat weet ik niet zeker. We hebben het geprobeerd, hoor, maar vaak mág een scheidsrechter niks zeggen. Maandag is ook kort dag, zeker als ze hun beoordeling pas achteraf krijgen (lacht).»

HUMO Tot slot, naar ik hoor, is er nog discussie over wie de finale van het WK in Rusland mag verslaan: jij of Frank Raes.

Joos (verbaasd) «Discussie? Dat denk ik niet. Volgens mij is het een uitgemaakte zaak.»

HUMO En, wie is het geworden? Jij, toch?

Joos «Dat weet ik niet. Het is niet aan mij om dat te zeggen. Dat moet de VRT maar doen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234