null Beeld

Film: 2/11 - Het spel van de wolf

Vandaag, precies tien jaar nadat de Nederlandse cineast en stemmingmaker Theo van Gogh op straat werd vermoord door Mohammed Bouyeri, zendt NPO 2 een gloednieuwe politieke thriller uit over de negen dagen tussen de moord en de met veel machtsvertoon gepaard gaande arrestatie van de zogeheten Hofstadgroep in Den Haag.

Noud Jansen

Het nogal cryptisch getitelde ‘2/11 - Het spel van de wolf’ werd geschreven door twee boezemvrienden van Van Gogh: journalist Theodor Holman en film- en tv-producent Gijs van de Westelaken.

Gijs van de Westelaken «Wat mij en Theodor altijd dwars heeft gezeten sinds de moord op Theo, is dat de leden van de terroristische groepering waar Mohammed Bouyeri deel van uitmaakte, de Hofstadgroep, al zeker een jaar vóór de moord werden afgeluisterd door de AIVD, de Nederlandse inlichtingendienst, maar dat de bewuste telefoontaps nooit ter beschikking zijn gesteld van het Openbaar Ministerie. Ze wáren er volgens de AIVD gewoon niet meer: ze waren vernietigd of weggegooid. Hoogst merkwaardig, hebben wij altijd gevonden. We hebben er dus voor gekozen om die telefoontaps een hoofdrol te laten spelen in onze film, die we vanuit het perspectief van de AIVD vertellen.»

HUMO Wat is er volgens u met die telefoontaps gebeurd? En vooral: waarom?

Van de Westelaken «De kans lijkt me groot dat ze bewust verdonkeremaand zijn, om te verhullen dat de moord op Theo voorkomen had kunnen worden.

»Kijk: alle feiten die in de film langskomen, zijn gebaseerd op de werkelijkheid. Alleen gebruiken wij het handvat van de fictie om bepaalde verbanden tussen die feiten te leggen. Op die manier reiken we drie mogelijke scenario’s aan, en de kijker mag zelf bepalen welk scenario hij het meest aannemelijk vindt. Het simpelste scenario is dat de geheime dienst er wegens de grote hoeveelheid taps gewoon niet aan toe is gekomen om ze allemaal af te luisteren, en dat men de moordplannen daarom gemist heeft. Mogelijk, maar wat mij betreft niet erg waarschijnlijk. Het meer aannemelijke scenario, althans in mijn ogen, is dat ze er wél van af wisten, maar te laat hebben ingegrepen, omdat ze meerdere vliegen in één klap wilden vangen. En dan is er nog een derde, nogal paranoïagedreven scenario, eentje dat de liefhebbers van de films van Oliver Stone wel zullen kunnen smaken: de AIVD heeft de moord laten gebeuren in het kader van een samenwerkingsproject met de CIA, om uiteindelijk bij Osama bin Laden uit te komen. De geestelijke leider van de Hofstadgroep had contacten met Bin Laden, en Mohammed Bouyeri met Al-Qaeda: het zou op zich dus wel kunnen.»

HUMO Is ‘2/11 - Het spel van de wolf’ ook een goeie film geworden?

Van de Westelaken «Ik vind van wel, ja. ’t Is een spannende politieke thriller, enigszins geïnspireerd op ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ – de spanning moet vooral voortkomen uit vergaderende mannen om de tafel. Als kijker moet je wel behoorlijk bij de les blijven om de draad niet kwijt te raken, maar dat hoort nu eenmaal bij het genre. De film wordt ook goed ontvangen, al hadden Theodor en ik absoluut niet voorzien dat-ie amper een week na de première al tot Kamervragen zou leiden. De verantwoordelijke minister, Ronald Plasterk, heeft onlangs zelfs een officieel onderzoek aangekondigd over de rol van de AIVD in de dagen na de moord: wat hebben ze met die taps gedaan, en waarom? Afwachten wat dat zal opleveren.»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234