null Beeld

Film: 21 Jump Street

‘The only thing getting blown tonight is their cover’: met zo’n tagline weet een mens gelijk al dat hij van de vrijdagavondfilm op 2BE niet veel diepgang hoeft te verwachten.

Noud Jansen

En inderdaad: ‘21 Jump Street’, losjes gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de late jaren 80, is een met burleske grollen volgestouwde onderbroekenkomedie die handelt over twee ex-klasgenoten die gezamenlijk bij de politie gaan, en wegens hun jeugdige uiterlijk een undercoveroperatie mogen uitvoeren op hun vroegere high school. Opmerkelijk is wel dat de film mee werd geschreven en geproduceerd door de twee hoofdrolspelers, Jonah Hill (30) en Channing Tatum (33). Voor Hill was het de zoveelste comedyrol, voor meisjesidool Tatum de eerste.

'Ze bieden me altijd dezelfde rollen aan: vechtmachine of boerenpummel'

Channing Tatum «Ik wil hier niet beweren dat ik er ernstig onder te lijden heb, maar het is wel een feit dat ik in mijn carrière al vaak ten prooi ben gevallen aan typecasting. Als een regisseur me ziet, dan is het eerste wat hij denkt ofwel ‘vechtmachine’, ofwel ‘boerenpummel’ – ’t zijn altijd weer varianten op die twee rollen die me worden aangeboden. Vandaar dat ik zo blij was met ‘21 Jump Street’: eindelijk eens een kans om te bewijzen dat ik als acteur meer in mijn mars heb. Al moet ik toegeven dat het wel degelijk klopt wat ik al zo vaak heb horen beweren: er is niks moeilijkers dan ­comedy. Nooit in mijn carrière heb ik meer table reads moeten doen – het script luidop met de hele ploeg doornemen om te kijken welke passages grappig genoeg zijn om te behouden, en welke passages het net niet redden. Maar het resultaat is er wel naar, denk ik.»

– Jouw personage en dat van Jonah Hill komen er in de film achter dat de jeugdcultuur ontzettend veranderd is sinds hun eigen jaren op de middelbare school. Wat destijds cool was, is dat nu niet meer; wat destijds niet cool was, is dat nu wel.

Tatum «Ja, en die verandering is geheel en al terug te voeren op ‘Glee’ (lacht). Alle studenten zijn verslaafd aan die mierzoete tv-serie, en dat laat zo zijn sporen na: soft zijn is cool, rebels zijn is passé. Uiteraard hebben we het wel wat aangedikt in de film, maar in wezen is het de realiteit. Man, watjes dat die hedendaagse kids zijn! Ik weet heel zeker dat ik niet bij de coole kliek zou horen als ik in deze tijd op de middelbare school zou zitten: ik háátte studeren, en ik was enkel en alleen geïnteresseerd in de meisjes. En als ze me zochten, was ik altijd wel ergens iemand een pak slaag aan het geven (lacht).»

– Eén van de charmes van de film is het gastrolletje van de wereldberoemde acteur die meer dan vijfentwintig jaar geleden bekend werd met de tv-reeks ‘21 Jump Street’: Johnny Depp. Hoe hebben jullie hem kunnen strikken?

Tatum «Gewoon, door hem op de man af te vragen of hij mee wilde doen.

»Eén keer was ik op een feestje waar Johnny ook was. Ik dacht: ‘Dit is mijn kans’, raapte al m’n moed bijeen en stapte in z’n richting. Maar halverwege werd ik plots zenuwachtig, en ben ik op m’n schreden teruggekeerd (lacht). Ik was star-struck, laat ik het maar eerlijk bekennen. Ik heb Johnny dan ook heel m’n leven gevolgd; als kind al keek ik iedere vrijdagavond samen met mijn zus naar ‘21 Jump Street’.

»Maar goed, we hebben het hem daarna officieel gevraagd, en hij heeft eigenlijk meteen toegezegd, onder één voorwaarde: dat hij in de film werd omgelegd (lacht). Ik zeg: ‘Dat kan geregeld worden.’ Zodoende stond hij een tijd later dus daadwerkelijk op de set. Het grappige was dat ik hem aanvankelijk niet herkende, omdat hij vermomd was. Zat ik daar wat onzin met ‘m te verkopen in de schminkkamer, totdat hij ineens zijn masker afzette: ik wist echt niet waar te kijken. Regelrechte ­groupie stuff, en dat op mijn leeftijd: ik zou me moeten schamen.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234