null Beeld

Film: 28 Weeks Later

'28 Days Later' van Danny Boyle, dat in 2002 het zombiegenre nieuw leven inblies, was zo'n grote hit, dat er wel een vervolg op móést komen. Et voilà: vijf jaar later was er '28 Weeks Later', een sequel van Juan Carlos Fresnadillo (nu ook aan het roer van de 'Highlander'-remake) die zo mogelijk nog bloedstollender was.

Redactie

Wie een beetje kan tellen, weet dat de film zich een zestal maanden na het origineel afspeelt: de zombieplaag die de bevolking van Londen gedecimeerd heeft, werd de kop ingedrukt, en de zone wordt stilaan herbevolkt...

En dan begint de nachtmerrie van voor af aan. Woeha! Als u dan ook nog eens weet dat Robert Carlyle ('The Full Monty'), Jeremy Renner ('The Avengers') én Idris Elba (heden te zien in 'Prometheus') meedoen, dan heeft u werkelijk geen excuus meer om níét te kijken.

Robert Carlyle «Ik heb wel even getwijfeld om mee te doen, aangezien het om een sequel ging. Je moet daar altijd mee opletten, zeker als het origineel zo succesvol is als '28 Days Later'. Maar wat me over de streep heeft getrokken, is dat Danny Boyle en producer Andrew Macdonald er opnieuw bij betrokken waren.

»Ik wist dat zij niet willy nilly een sequel ineen zouden flansen, gewoon om wat geld te verdienen. En toen ik dan ook nog eens het script las, was ik helemáál overtuigd: de focus op familie - mijn personage Don werd tijdens de eerste epidemie van zijn gezin gescheiden - was een gouden zet.

»Don moet overigens twee cruciale beslissingen maken - je zal wel zien welke - en zo'n emotionele en morele momenten zijn puur goud voor een acteur. Zeker omdat je weet dat je de mensen discussiërend naar huis stuurt: wat zou jij doen in zijn situatie?»

- Tijdens de eerste tien minuten, waarin jij uit een gebouw moet ontsnappen, zat ik al met klamme handjes in mijn bioscoopzitje.

Carlyle (lacht) «Mijn vrouw ook. Ze zat de hele tijd naar het scherm te prevelen: 'Schiet toch op! Schiet toch op!'

»Mij doet dat begin heel erg denken aan 'Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark'. In de proloog van die film gaat Indy in één of andere Zuid-Amerikaanse jungle op zoek naar een verloren artefact, en om dat te vinden, moet hij doorheen een geheime grot vol verborgen valstrikken.

»Die eerste tien minuten hebben volstrekt niks te maken met de rest van de film, maar Spielberg redeneerde: 'Als mensen alleen de eerste tien minuten uitzitten, hebben ze tenminste waar voor hun geld gekregen.' Hier is het net zo (grijnst)

- Toch gek hè, dat wij mensen het geweldig vinden om in een stikdonker zaaltje te gaan zitten en daar naar iets te kijken dat ons de stuipen op het lijf jaagt.

Carlyle «Ik kan alleen maar concluderen dat het om een soort instinctief gedrag gaat. Volgens mij heeft het iets te maken met de kindertijd: kleine kinderen vinden het geweldig als je plots tevoorschijn springt om dan luid 'boe!' te roepen. De ontlading na zo'n schrikmoment zal iets zijn dat we met ons meedragen, en dat we nu gaan opzoeken in de bioscoop.»

- 99 procent van het publiek zou '28 Weeks Later' allicht een zombiefilm noemen. Heb je daar problemen mee?

Carlyle «Ik niet, nee, maar voor veel mensen lijkt dat wél een issue te zijn: op het internet staat het vol van de commentaren van mensen die erop hameren dat het niet gaat om zombies, maar om mensen die geïnfecteerd zijn met een virus.

»Dat begrijp ik ook wel: zombies, zoals ik het begrijp, zijn dode mensen die opstaan uit hun graf om dan héél traag te beginnen rondslenteren. Dan zijn de fuckers uit deze film een stuk sneller! (grijnst)»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234