null Beeld

Film: Adem

Licht uit, zuurstoffles aan: vanavond zendt vtm ‘Adem’ uit, de mooie debuutfilm van Hans Van Nuffel over vier jonge mensen die tegen de ongeneeslijke ziekte mucoviscidose vechten.

mke

Narratief speerpunt van dat groepje is Tom, een jonge kerel wiens broer Lucas ook aan de erfelijke aandoening lijdt en die tijdens zijn ziekenhuisbezoeken Xavier leert kennen, een coole dertiger die ondanks zijn ziekte volop van het leven geniet.

Die premisse had gemakkelijk een slijmerige tearjerker kunnen opleveren, maar ‘Adem’ is een verrassend ingetogen prent geworden, die in 2010 terecht op triomftocht trok langs verschillende filmfestivals en uiteindelijk meer dan 120.000 bezoekers naar de Vlaamse filmzalen lokte.

Voor de jonge Stef Aerts, die flink z'n mannetje stond naast bekender volk als Marie Vinck en Wouter Hendrickx, was ‘Adem’ een echte eyeopener, al was het maar omdat hij voordien nog nooit van mucoviscidose of taaislijmziekte gehoord had.

Stef Aerts «De aandoening was me inderdaad volledig onbekend. Gelukkig kregen we voor de opnames een grondige introductie. Eerst waren er enkele theoretische colleges aan de unief van Leuven, daarna ben ik gaan praten met een fysiotherapeut, die me haarfijn heeft uitgelegd wat de fysieke gevolgen van de ziekte zijn.

»Niet onbelangrijk, want als acteur je wil dat aftakelingsproces toch zo realistisch mogelijk spelen. Maar het heftigst waren wel de gesprekken met enkele echte muco-patiënten. Zo aangrijpend, hoe die jonge mensen al op zulke jonge leeftijd met de dood worden geconfronteerd.

»Op de set was onze regisseur Hans (die zelf aan mucoviscidose lijdt, red.) ook een goed klankbord. Hij was daar natuurlijk in de eerste plaats als regisseur, maar als ik nog een vraag over de ziekte had, kon ik daarmee wel altijd bij hem terecht.»

HUMO We zien jouw personage Tom doorheen de film langzaam aftakelen. Zwaar moeten diëten?

Aerts «Ik ben inderdaad flink moeten vermageren. En aangezien we maar een korte voorbereidingstijd hadden, moest dat snel gaan. Ook tijdens het draaien had ik het soms moeilijk met dat strikte dieet. Je moet weten, op zo’n filmset staat altijd een rijkelijk gevulde cateringtafel, maar daar mocht ik dus niet aankomen.

»De draaiperiode was eigenlijk één lange uitputtingslag: van ’s ochtends tot ’s avonds filmden we bijna uitsluitend binnen de muren van een ziekenhuis, niet bepaald een opbeurende omgeving. Plus: het was hartje winter.

»Als ik naar de set vertrok was het nog donker en als ik dan ’s avonds weer buiten kwam, leek het alwéér nacht. Dat, in combinatie met het zware thema van ‘Adem’, maakte dat ik aan het eind behoorlijk op was. Na de opnames heb ik me dan ook als een leeuw op de Antwerpse horeca gestort (lacht)

HUMO Had je tijdens de opnames verwacht dat ‘Adem’ zo’n succes ging worden?

Aerts «Helemaal niet, ik dacht dat we al blij mochten zijn als hij enkele weken in een handvol zalen zou worden gedraaid. Het was dus leuk om zien hoe die kleine film na de release langzaam uit zijn voegen barstte en uiteindelijk heel veel mensen wist te bereiken. Maar tijdens de opnames dacht ik eigenlijk niet aan de impact die ‘Adem’ al dan niet zou hebben. Veel te druk bezig met focussen op mijn rol.»

HUMO En met succes. Op het Filmfestival van Amiens kreeg je de prijs voor Beste Acteur.

Aerts «Wat natuurlijk een fijne streling voor het ego is, maar ook niet meer dan dat. Pas op, ik was echt heel blij met die prijs, maar met het gigantisch aantal filmfestivals dat we aandeden, moest er wel eens iemand in de prijzen vallen. En laten we wel zijn: het is niet alsof ik een Oscar gewonnen heb, hé.»

Bekijk de trailer

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234