Film: Agora
Gesp de sandalen vast voor 'Agora', een biopic van het Spaanse godenkind Alejandro Amenábar ('Tesis', 'The Others') die zich afspeelt in het Alexandrië van de vierde eeuw na Christus.
De volgelingen van de gebaarde visvermenigvuldiger hebben na een paar eeuwen vervolging eindelijk de bovenhand in het West-Romeinse Rijk en beginnen van de weeromstuit - zo kennen we ze wel - alles wat niet mooi bij de Heilige Leer kleurt te verbieden, te vervolgen en, als het moet, plat te branden.
Ging in die dagen vermoedelijk tegen de vlakte: de bibliotheek van Alexandrië, zowat de grootste en meest tot de verbeelding sprekende verzamelplaats van kennis uit de oudheid.
Tegen die woelige achtergrond vertelt Amenábar het waargebeurde verhaal van de vrouwelijke wiskundige en astronome Hypatia (Rachel Weisz), die zich manmoedig tegen de nieuwe orde verzette en dat met haar leven moest bekopen.
Opmerkelijk detail: de christenen die haar naar het leven staan, zien er met hun lange baarden en zwarte gewaden net uit als taliban-krijgers.
Alejandro Amenábar «Je moet aan mijn kostuumdesigner vragen of ze dat met opzet heeft gedaan. Maar het zet mijn punt wel extra in de verf: fundamentalisme is van alle tijden. Ik heb dat nog proberen te versterken door de geweldscènes te filmen zoals een crew van CNN dat zou doen. Het verhaal is zestienhonderd jaar oud, maar ik wilde het direct en actueel in beeld brengen.»
- Tegelijk hebt u er een liefdesverhaal in gestopt dat er eerst niet was. Een toegeving aan het publiek?
Amenábar«Als je iets wilt vertellen, moet je je verhaal een persoonlijke touch meegeven, anders zal niemand willen luisteren. Daarom zijn er in de film twee mannen verliefd op Hypatia. En toch blijft ze alleen. In die zin zijn we wél trouw gebleven aan het historische personage: ze geeft om ideeën, niet om mannen.»
- Haar belangrijkste passie is sterrenkunde. Dat gaf u de gelegenheid om prachtige ruimtebeelden te tonen.
Amenábar«Die zijn voor mij verre van vrijblijvend. Ik wilde het verhaal van een samenleving vertellen en in één moeite door iets vertellen over de hele mensheid, en die ruimteshots maken perfect duidelijk wat ik wil zeggen: van op die afstand zie je hoe nietig de aarde is, en hoe relatief onze conflicten zijn.»
- De mensen die uw film als antichristelijk bestempelden, hoeven zich dus niet druk te maken.
Amenábar «Nee, ook al omdat hij helemaal niet zo is. Ik kan er toch ook niet aan doen dat de moordenaars van Hypatia christenen waren? Dat wil nog niet zeggen dat ik hun geloof viseer. Ik heb alleen een probleem met fundamentalisme, uit welke hoek die ook komt.»
Lees de bespreking door (es) »
Bekijk de trailer:
undefined