null Beeld

Film: American Reunion

Stel: u bent een vlotte twenty-something, maar u wordt al eens overvallen door angstvisioenen van het eentonige gezinsleven dat u te wachten staat. Rep u dan vanavond naar 2BE, waar de mannen van ‘American Pie’ bewijzen dat er ook na je dertigste nog heel wat fun te beleven valt.

Nu ja, hangt ervan af wat u onder fun verstaat: als de lemma’s ‘tetten’, ‘pis- en kakhumor’ en ‘full frontal-piemels’ hoog scoren in uw boekje – in het onze toevallig wel – dan zit het zeker snor. In ‘American Reunion’, de vierde in de ‘American Pie’-reeks, zijn de hitsige schooljochies van weleer opgegroeid tot brave huisvaders en slome pantoffelhelden.

'Wat voor platvloerse, kinderachtige rommel is dit?'

Tot een schoolreünie hen weer samenbrengt en Jim, Finch, Stifler en co. ontdekken dat ze hun kwajongensstreken nog lang niet verleerd zijn. Naar goede gewoonte worden vanaf dan alle grenzen van het fatsoen overschreden, maar in tegenstelling tot de vorige sequels is ‘American Reunion’ ook gewoon érrug grappig.

- Meneer Levy, stond u meteen te springen om de rol van Jims vader te hernemen?

Eugene Levy «Ja, omdat ik meteen doorhad dat Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg (de regisseurs, red.) grote fans van de originele ‘American Pie’ waren. Ze waakten er dan ook zorgvuldig over dat hun film minstens zo grappig zou worden als de eerste.»

- En dan te bedenken dat u eigenlijk helemaal niet in die eerste ‘American Pie’-film wilde meespelen.

Levy «Ja, zeg! Toen ik het script kreeg toegestuurd, dacht ik: ‘Wat voor platvloerse, kinderachtige rommel is dit?’ Na vijf pagina’s kwam ik al aan een scène waarin mijn personage zijn zoon betrapt terwijl-ie in een sportsok aan het masturberen is. Nog eens vijf bladzijden later ejaculeerde er iemand in een pint bier, waarna iemand anders dat nietsvermoedend achteroverkapte. Toen had ik er wel genoeg van en heb ik aan mijn manager laten weten dat ik niet geïnteresseerd was. Maar hij raadde me aan om toch eerst eens met de regisseurs te gaan praten.

»En inderdaad, Paul en Chris (Weitz, red.) waren, euh, zeer overtuigend (glimlacht). Ze stonden open voor mijn kritiek en lieten ons zelfs hele scènes improviseren en herschrijven. Topkerels.»

- De scènes tussen u en Jason Biggs, als vader en zoon, behoren tot de grappigste uit de reeks. Klikt het in het echt ook zo goed tussen jullie?

Levy «Absoluut. Al vanaf de eerste keer dat we samen een dialoog improviseerden, had ik het gevoel dat Jason echt mijn zoon kon zijn. Ten eerste omdat hij erg op mij lijkt, vooral dan qua karakter. Maar ook omdat we ons meteen op ons gemak voelden bij elkaar. (Mijmert) Ja, die Jason: nog zo’n topkerel.»

- Ook uw personage komt in deze film eindelijk eens aan zijn trekken.

Levy «Ja, Jims vader is aan het begin van de film al enkele jaren weduwnaar. Aanvankelijk komt hij het huis niet uit, maar op aanraden van Jim besluit hij zich toch eens in te schrijven op een datingsite. Die karakterontwikkeling kon ik wel appreciëren: eindelijk beleeft mijn personage ook eens een avontuur, in plaats van altijd maar advies te geven! Sterker nog: het is deze keer Jim die zijn vader peptalk geeft over seks en liefde.

»Sommige dingen zijn wel hetzelfde gebleven, hoor. Zo word ik bij elke fotoshoot met de acteurs als eerste van de set gestuurd. ‘Dat was echt heel goed, meneer Levy, maar vindt u het erg als we nu alleen met de jongere acteurs doorgaan? De catering staat daar in de hoek.’ Weet ik ook weer meteen wat mijn plaats is! (lacht)»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234