null Beeld

Film: Angus, Thongs and Perfect Snogging

Vanavond serveert Vitaya een film met de foutste titel sinds 'In the Cut' met Meg Ryan het levenslicht zag. Maar voor u de kinderen achter slot en grendel steekt: achter 'Angus, Thongs and Perfect Snogging' gaat een behoorlijk brave tienerfilm schuil.

Redactie

Oscar-materiaal kan je de verfilming van de succesvolle tienerboeken van Louise Rennison bezwaarlijk noemen, maar de typische puberproblemen waar Georgia, het veertienjarige hoofdpersonage, mee te kampen heeft (lees: jongens, vervelende ouders en - ieekk!- zoenen) zijn voor één keer wel leuk genoeg om ook mensen mét volgroeid schaamhaar te boeien. Veel heeft te maken met de puike regie van Gurinder Chadha, de Brits-Indische regisseuse die eerder de fijne groeipijnkomedie 'Bend It Like Beckham' maakte. Geurde die film nog naar Indische kip tandoori, dan is 'Angus, Thongs and Perfect Snogging' zo Brits als een krantjevol fish & chips.

Gurinder Chadha «Mijn vorige twee films, 'Bend It Like Beckham' en 'Bride and Prejudice' (sic), gingen allebei expliciet over Indische families en hun dagelijkse beslommeringen. Terwijl ik mezelf na al die jaren minstens even Brits als Indisch voel. Ik had dus weleens zin om die typisch Engelse kant ook in een scenario te gieten. Zeer tot ongenoegen van mijn Indische aanhang, trouwens. (Doet Indisch accent na)'Waarom ga je nou een typisch Britse film maken, die zijn er toch al genoeg? Maak toch gewoon nog eens een film voor Indiërs, zoals 'Bend It Like Beckham'.'

- Klopt het dat u eigenlijk met een 'Dallas'-film bezig was toen u voor 'Angus, Thongs and Perfect Snogging' werd gevraagd?

Chadha «Ja, maar dat project is helaas afgeblazen. We hadden nochtans een toffe cast bijeengesprokkeld - John Travolta zou bijvoorbeeld J.R. gaan vertolken. Maar uit een enquête bleek dat de film enkel mensen van boven de veertig zou aanspreken, aangezien nieuwere generaties de reeks nooit gezien hebben. Resultaat: heel de prent de vuilnisbak in, én ik werd er nog maar eens aan herinnerd wat voor oude sok ik eigenlijk al ben. (lacht) Gelukkig was daar toen 'Angus, Thongs and Perfect Snogging'.»

- De titel van het boek is wel lichtjes anders, niet?

Chadha «De film is eigenlijk gebaseerd op de eerste twee uit een reeks tienerboeken van Louise Rennison. Het eerste heet 'Angus, Thongs and Full-Frontal Snogging', maar die 'full-frontal'bracht ons bij de censuurcommissie serieus in de problemen. Zeker in combinatie met die 'thongs'(strings, red.) was het heel moeilijk om hen te overtuigen dat we géén pornofilm hadden gedraaid (lacht).»

- Tot voor kort had vooral Hollywood een patent op het genre van de tienerfilm, niet altijd met de beste resultaten.

Chadha «Klopt, al zijn er ook wel heel goeie hoor, zoals 'Clueless' (uit 1995, red.). Maar ik wilde met mijn film inderdaad helemaal weg van dat cliché van de Amerikaanse high school. Op de set gold zelfs het devies: 'Alles wat eruitziet alsof het in een Amerikaanse film zou passen, moet eruit.' Het decor, het taalgebruik, de kledij... Het moest allemaal zo Brits zijn als de Queen.

.... »Als er in Groot-Brittannië al eens een film over tieners wordt gemaakt, draait die negen van de tien keer rond probleemjongeren. Alsof alle Britse tieners met een mes op zak rondwandelen! Het overgrote deel van de Britse jongens en meisjes zijn gewoon brave kinderen, zoals Georgia.»

- Waren de pubers op uw set ook zo braaf?

Chadha «Toch wel, hoewel de hormonen soms ook behoorlijk in het rond vlogen. Tussen twee van onze jonge acteurs groeide er zelfs een onvervalste puberromance: op een bepaald moment was het zo erg, dat ik die twee niet meer samen op de set kon zetten. En dan die kliekjes! Als een groepje 's middags naar de kantine ging en iemand was niet uitgenodigd... Drama gegarandeerd!»

- Terwijl die boterhammetjes achter ons bureau gewoon even lekker smaken. Bedankt!


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234