Film: Body of Lies
Over een paar maanden mag Leonardo DiCaprio zijn babyface vaarwel kussen: dan komt 'J. Edgar' in de zalen, de biopic waarvoor regisseur Clint Eastwood hem castte in de rol van de legendarische FBI-supremo J. Edgar Hoover.
Aangezien Hoover - zeker op gevorderde leeftijd - niet bepaald een engelengezicht had, kreeg Leo voor de opnames pafferige gezichtsprotheses, een wijkende grijze haarlijn en een buikje opgeplakt. Het resultaat valt nu al te bezichtigen op het internet.
Voor een meer naturelle DiCaprio moet u vanavond bij VT4 zijn: daar zenden ze 'Body of Lies' uit, Ridley Scotts antwoord op het buitenlands beleid van George Bush. DiCaprio speelt een CIA-agent die zich de benen van onder het lijf rent door het halve Midden-Oosten, terwijl zijn baas (Russell Crowe) hem vanuit Washington continu in de smiezen houdt.
- Ook voor 'Body of Lies' onderging je een - weliswaar beperkte - metamorfose: je huid zag er een paar tinten donkerder uit dan gewoonlijk, je had bruine lenzen in, én je sprak opeens vlot Arabisch.
Leonardo DiCaprio «Ik speelde een spion, dus mocht ik niet uit de toon vallen in de gemiddelde Midden-Oosterse straat. Maar lenzen dragen is één ding, Arabisch spreken totaal iets anders. Voor een westerling is dat één van de moeilijkste talen om te leren. Voornamelijk vanwege de keelklanken. Wij Amerikanen zijn het niet gewend om klanken te produceren uit de keel - wij praten uit onze mond.»
- Ridley Scott en Russell Crowe vormen al jaren min of meer een duo op professioneel vlak. Hoe was het om daar middenin te belanden?
DiCaprio «Een beetje aanpassen. Je moet rekenen: ik was nog maar net klaar met 'Revolutionary Road', een relatiedrama van Sam Mendes dat zich afspeelt in de jaren 50. Samen met Kate (Winslet) en Sam had ik dagenlang op elke take gerepeteerd, tot de emoties precies goed zaten. Een wereld van verschil met de set van 'Body of Lies', waar de kogels me vanaf dag één om de oren floten.
»Ridleys manier van filmen was ook anders dan wat ik gewend was. Ongelofelijk hoe die man zijn hele film weet te visualiseren in zijn hoofd, terwijl hij op zeven schermen tegelijk de actie staat te volgen. En waartoe hij met zijn crew zoal in staat is, dat valt voor normale stervelingen al helemaal niet te vatten.
»Stond ik daar midden in de woestijn één of andere terrorist te grazen te nemen, hoorde ik opeens via mijn oortje een assistent zeggen: 'Ridley wil dat er tijdens deze scène een Boeing 747 voorbij komt vliegen. We hebben een vliegtuig op stand-by staan - het komt er over een paar seconden aan.' Huh? Hij deed me wat denken aan Jim Cameron en 'Titanic'.
»Jim flapte er ook weleens dingen uit als: 'Nu wil ik de bovenste twee verdiepingen van de Titanic onder water zetten. Geef me een gigantische vloedgolf en laat 400 figuranten zich intussen uit het schip gooien.' Waarop iemand dan meteen antwoordde: 'Oké, over 20 minuten hebben we dat klaar voor u.' Dat soort organisatie: daar krijg ik mijn hoofd niet rond.»
Bekijk de trailer »