null Beeld

Film: Brick Lane

Eerst was er de straat: Brick lane, in het Londense East End, waar de Bengaalse gemeenschap van de stad samenhokt. Daarna kwam het boek: 'Brick Lane', het debuut van Monica Ali - toen een literaire ster in wording - dat in 2003 voor aardig wat raciale controverse zorgde.

Redactie

Germaine Greer ging zich ermee bemoeien, Salman Rushdie zei dat Germaine haar mond moest houden, er werd gedreigd met een boekenverbranding... En ten slotte was er dus de film - gebaseerd op het boek, niet op de straat.

Centraal staat een meisje uit Bangladesh, Nazneen, dat op haar zeventiende wordt uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man en noodgedwongen naar de Britse hoofdstad verkast. Hij heeft er grootse plannen die keer op keer mislukken, zij voelt er zich niet thuis, en samen krijgen ze twee dochters.

Na zestien jaar zwijgzame onderdanigheid, ontdekt Nazneen aan het begin van de nieuwe eeuw zichzelf: ze vindt werk en wordt, tegen de achtergrond van groeiende etnische spanningen in de nasleep van 9/11, voor het eerst in haar leven verliefd.

Sarah Gavron (regisseur) «Toen ik het boek van Monica Ali aan het lezen was, was iederéén het aan het lezen, zo leek het: op de metro had jong en oud, autochtoon of allochtoon, 'Brick Lane' vast.

»Niet moeilijk: het is, boven alles, een diepmenselijk verhaal over de reis van een vrouw die haar eigen stem en haar plaats in de wereld vindt - en vaststelt dat de stad die ze al die jaren als een ballingsoord heeft ervaren, gaandeweg haar thuis geworden is.»

- Toch zit er een sterke politieke ondertoon in de film.

Gavron «Mja, er is natuurlijk die achtergrond van de raciale spanningen aan het begin van het millennium, en dat geeft het verhaal een extra dimensie. Maar toch: het radicaalste politieke standpunt van het boek is dat het alles laat zien door de ogen van een vrouw - het gaf een stem aan een minderheid, maar niet de minderheid die je op het eerste gezicht zou verwachten. Ik vond het erg belangrijk om dat te behouden in de film.»

- Het boek is een flinke turf: hoe krijg je dat verhaal in anderhalf uur gepropt?

Gavron «Simpel: je neemt je van meet af aan voor om trouw te blijven aan de geest van het werk, niet aan elke afzonderlijke scène.

»Het verhaal omvat twintig jaar uit het leven van Nazneen. Wij hebben ons gefocust op het jaar 2001, omdat dat een jaar van grote veranderingen is: er zijn de onlusten, maar het is in de eerste plaats het jaar waarin ze Karim ontmoet, de man op wie ze verliefd wordt, en waarin dus haar innerlijke reis begint.»

- Heb je ooit een reactie gekregen van Monica Ali?

Gavron «O ja, ik heb haar zelfs goed leren kennen. Nadat ze de onafgewerkte film voor het eerst gezien had, zei ze dat ze het gevoel had dat sommigen van de personages recht uit het boek kwamen gestapt. Een groter compliment had ze me niet kunnen geven: het betekende dat ik begrepen had wat ze wilde zeggen.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234