null Beeld

Film: Buried

Het zal je maar overkomen: wakker worden in een doodskist, zes meter onder de grond. Die nachtmerrie wordt werkelijkheid voor Paul Conroy (Ryan Reynolds) - een trucker die werkt in Irak - in de claustrofobische thriller ‘Buried’ van de jonge Spaanse regisseur Rodrigo Cortés.

Redactie

Na enig rondtasten in het donker vindt de levend begraven chauffeur een gsm en een zippo. En die komen van pas: zowel Conroy als wij kunnen nu bij zwak licht zien wat er allemaal gebeurt. Niet enkel het hoofdpersonage - met bonkend hart en steeds snellere ademhaling - maar ook de kijker zit klem: er komen geen flashbacks, bezorgde familieleden of politiezoektochten in beeld. Komaan Paul, think outside the box!

- Zo’n film maken lijkt me geen pretje.

Ryan Reynolds «Ik heb het tijdens de opnames heel moeilijk gehad. We zaten in Barcelona, maar ik heb niks van die prachtige stad gezien. Ik wachtte gewoon tot de zon opkwam, zodat ik opnieuw mijn kist in kon. En dan maar hopen dat het allemaal zo snel mogelijk achter de rug was. Voor de eerste keer in mijn leven had ik last van slapeloosheid. Gelukkig duurden de opnames maar zeventien dagen. Bij de film die ik nadien maakte, ‘Green Lantern’, kwam mijn slechtste dag niet eens in de buurt van mijn beste dag bij ‘Buried’. Ik zal nóóit meer klagen op een filmset, en als ik het toch doe, mogen ze me een stevige mep verkopen.»

- Achteraf blij dat je het gedaan hebt?

Reynolds «Dit is het soort script dat zich één keer in een carrière aandient, vaak laat je zoiets aan je voorbijgaan. Ik maakte bijna die fout. Toen ik het script voor het eerst las, vond ik het verhaal zó angstaanjagend; het leek gewoon niet uitvoerbaar en daarom zei ik nee. Niet veel later kreeg ik een brief van regisseur Rodrigo Cortés, die meer bladzijden telde dan het script zelf. Al mijn twijfels vielen weg en al snel besloten we: ‘Let’s get buried’.»

- Werd er gerepeteerd of was het meteen de kist in en gáán?

Reynolds «Ik had één verzoek: geen repetities. Ik wou de energie en spontaniteit van de situatie bewaren, alles voor de eerste keer ervaren vóór de camera. Cortés zag het nut ervan in en wist dat het niet uit luiheid was. Dat heb ik goed kunnen verbergen (lacht).»

- Het klikte tussen jullie?

Reynolds «Rodrigo mag mij bellen voor om het even welke rol. Ik vertrek binnen de minuut!»

- De hele film zit je alleen in die kist. Heb je voor de rest nog op je tanden moeten bijten?

Reynolds «Een sigaret aansteken met een zippo is nog oké, maar houd dat ding maar eens minutenlang vast. Mijn vingers hebben het mogen voelen: helemaal verbrand! En ze gooiden tonnen zand in die kist: na een tijdje hoestte ik stof. En mijn mooie Hollywood-huid stond vol schaafwonden (lacht).»

- Nooit bang geweest voor een flop?

Reynolds «Goh. Was het een flop geworden, dan hadden we van iedereen schouderklopjes gekregen omdat we het toch hadden geprobeerd. Naar mijn mening kan 'Buried' tippen aan een Hitchcock-film. De film is origineel, ongewoon en valt buiten alle Hollywood-clichés.»

- Je palmares bestaat uit heel diverse films: van komedie tot horror.

Reynolds «Puur geluk. Ik heb van jongs af aan verschillende dingen gedaan, kende geen bliksemsnel succes, stond niet als negentienjarige op de cover van elk magazine. Ik was wel bezig índe industrie, maar was niet vánde industrie. Zo had ik een andere kijk op de dingen en kon ik groeien op een gezonde manier.»

- Wat zegt de toekomst?

Reynolds «Ik ben geen planner. Het belangrijkste toekomstplan dat in mijn agenda staat is lunch (lacht).»

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234