null Beeld

Film: Cell 211

‘‘Die Hard’ meets ‘Un prophète’’ bloklettert de affiche van ‘Cell 211’: zelden zo snel overtuigd geweest door een tagline. Het betreft hier een Spaans-Frans actiedrama van ene Daniel Monzón, waarin twee mannen heelhuids door een gevangenisopstand proberen te komen. De ene is de leider van de opstandelingen, de andere een jonge cipier die zich wanhopig tussen de gedetineerden probeert te verstoppen. Spán-nend!

vvp

Daniel Monzón «Ik was een jaar of 7 toen ik met mijn grootmoeder naar de cinema ging voor ‘King Kong’ – de oude, uit 1933. Ik was helemaal betoverd: ik zat twee uur lang in een fantastische wereld, me totaal onbewust van wat er rond me gebeurde. Laat ik er geen doekjes om winden: ik was ge-ob-se-deerd (lacht). Tóén wist ik al: ‘Dat wil ik ook doen.’

»Ondertussen zit ik aan mijn vierde film en ik ben behoorlijk trots dat dit het hoogtepunt van mijn carrière tot nog toe is. ‘Cell 211’ was een gigantisch succes in Spanje: hij won nagenoeg alle Goya’s (de Spaanse Oscars, red.), er gingen 3 miljoen mensen kijken in de bioscoop, en hij is ook nog eens in de hele wereld uitgebracht… Dat de film in landen als Engeland en Amerika zo positief onthaald is geweest, dat is… wauw! (Glundert) Een enorme eer.»

- Vanwaar kwam het idee voor de film?

Monzón «Van het boek, natuurlijk! De producer stuurde me op een dag ‘Celda 211’ van Francisco Pérez Gandul op. Dat heb ik in één nacht gelezen; ik wist meteen dat het uitstekend materiaal voor een film was. Nu, we hebben er wel nog wat aan gesleuteld: het moest nóg realistischer, nóg harder. We zijn gaan praten met cipiers en gevangenen in probleemgevangenissen, waar al weleens een opstandje uitbrak, en die, euh, couleur locale hebben we in de film gestopt.

»Zo is Luis Tosar (links op de foto), die de gewelddadige Malamadre speelt, met een bendeleider en moordenaar gaan spreken die decennia moet brommen. Een goeie verteller, die gast – ik ken zijn verhalen nog allemaal. Als hij wil, kan hij bijvoorbeeld elke ochtend vechten: omdat hij zo’n legende is in de gevangenis, is er elke ochtend wel een jonkie dat hem voor de eer wil verslaan. Hij kan die uitdagingen niet uit de weg gaan, omdat dat als zwakte zou worden beschouwd. Maar het stelt ook zijn vrijheid elke keer uit, omdat zijn palmares maar blijft aandikken! Hij zit vast in een uitzichtloze situatie, een soort catch 22, en dat doet zijn geestelijke gezondheid ook geen goed.»

- Het hart van de film is de half achterdochtige, half vriendschappelijke relatie tussen Malamadre en de cipier, gespeeld door Alberto Ammann.

Monzón «Absoluut, daar staat of valt de hele film mee. Het was Stanley Kubrick die zei: ‘Het eerste wat je moet doen met je acteurs, is ervoor zorgen dat je de juiste kiest.’ En wie ben ik om Kubrick tegen te spreken? De casting heeft dan ook acht maanden geduurd (lacht). Luis was snel beslist – hij was al een grote ster in Spanje – maar Alberto Amman (midden op de foto) kwam van nergens: een glansprestatie van hem, je zal wel zien!

»Nu is ‘Cell 211’ een succesvol project, maar het was eigenlijk geen vanzelfsprekende productie om aan te beginnen: alle scènes spelen zich af in benepen ruimtes en het hele verhaal beslaat maar 30 uur. Ik kon me dus niet verstoppen achter mooie locaties en speciale effecten: alles was spaarzaam, en uit die spaarzaamheid moest ik persoonlijkheid, drama en actie puren. (Denkt na) Ach, ik zeg nu dat het moeilijk was, maar uiteindelijk: meer dan een goeie plot en goeie personages heb je in feite niet nodig, hè? Als je een goeie regisseur hebt toch (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234