null Beeld

Film: Cloud Atlas

Op papier ziet ‘Cloud Atlas’ eruit als een uit de hand gelopen cinefiele masturbatiesessie: ’t is een sciencefictionfilm van zomaar eventjes drie uur (!) die zes verschillende tijdsgewrichten omspant (!!), met acteurs – een greep: Tom Hanks, Halle Berry (foto), Susan Sarandon, Jim Broadbent, Hugo Weaving en Hugh Grant – die elk tot zés rollen voor hun rekening nemen (!!!), één voor elk tijdsgewricht. Weinig verrassend werd hij bij de release dan ook genadeloos neergesabeld door het verzamelde journaille. ‘Pretentieus en verward,’ was het verdict.

vvp

En tóch! Toch is het evengoed een intellectueel uitdagend en visueel overweldigend kijkstuk, eentje waarvoor we u lichtjes willen aanporren om het vanavond een kans te geven, al is het maar omdat het zo’n uniek, van de pot gerukt project is. De breinen achter de waanzin: Lana en Andy Wachowski (‘The Matrix’) in een samenwerkingsverband met de Duitser Tom Tykwer.

Lana Wachowski «We praten eigenlijk niet graag met de pers, want wij hebben het nogal begrepen op onze anonimiteit: het is leuk om zonder herkend te worden naar de winkel te kunnen gaan, of naar de cinema. Maar nu maakten we een film met onze collega Tom, en die zag het – heel begrijpelijk – toch niet zitten om de promo helemaal alleen te doen. Welaan dan: hier zijn we (lachje).»

Andy Wachowski «Weet je, ‘Cloud Atlas’ heeft vier jaar van ons leven in beslag genomen. En nu wordt van ons verwacht dat we ’m even uitleggen in tien minuten: dat vind ik klote, want daardoor gaat de dialoog verloren. Ik weet nog dat we vroeger met onze ouders naar de cinema gingen, en dat we achteraf uren konden discussiëren. Terwijl deze generatie prat gaat op instant gratification. Mensen willen hun smartphones kunnen openklappen en zien: ‘Ah, híérover gaat het.’ Voor onze films is iets meer inspanning nodig.»

Lana «Zelfs critici denken op die manier. Zodra ze een kunstwerk tegenkomen dat ze niet van de eerste keer begrijpen, steken ze de schuld daarvan op het kunstwerk. (Dramatische stem) ‘Dit is een boeltje!’ Zo was het ook bij ‘Cloud Atlas’.»

– Je zou ook wat meer interviews kunnen doen: dan kun je zelf de dialoog aangaan.

Andy «Mja, ik begrijp die reflex, maar ik doe dit nu toch vooral om mijn kindje te verdedigen.»

Lana «Weet je wat het ook is? Op hun oppervlakkigste niveau zijn onze films altijd genrefilms – Sciencefiction! Actie! – waardoor er alleen maar op die manier over wordt gepraat, zonder rekening te houden met de intellectuele laag. Er wordt op een pertinent reductieve manier over ons geschreven, en in die dialoog wil ik niet meegaan.»

– Zullen we maar gewoon kijken?

Lana «Liefst!»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234