null Beeld

Film: De maagd van Gent

Vree wijs filmke op Nederland vanavond: in ‘De maagd van Gent’ van regisseur Nicolaas Rahoens kunt u zien hoe Termontland zelf de hoofdrol speelt in een parabel over het gezellige volkse dat het met de moed der wanhoop opneemt tegen de grote commercie.

Tom Raes

Een beschrijving die overigens ook geldt voor de film zélf: de acteurs werden geronseld uit de grosso modo 35 theatergezelschappen die Gent telt, waardoor de cast – buiten figurantenrolletjes voor Bob De Moor, Daniël Termont en de bekende Gentenaar Christophe Deborsu – vooral uit nobele onbekenden bestaat. De film vertrok vorig jaar als underdog naar het Vlaamse Film Festival in het Nederlandse Utrecht, maar ging uiteindelijk wel mooi met de publieksprijs naar huis – zoals underdogs weleens plegen te doen.

Nicolaas Rahoens «En dat terwijl we aan de opnames begonnen waren met een budget van amper 8.000 euro en geen enkele subsidie. Met dat geld hebben we de hele film ingeblikt, en pas achteraf, toen de trailer verscheen en de mensen voor het eerst beelden te zien kregen, kwamen er plots sponsors opdagen. Met dat extra geld hebben we dan affiches en een première kunnen betalen. Uiteindelijk hebben we, alles tezamen, zo’n 35.000 euro bijeengescharreld – dat lijkt veel, maar het is nog altijd een peulschil vergeleken met de meeste ‘grote’ Vlaamse films, die met hun budget gemiddeld al tegen het miljoen euro aanschurken.»

HUMO Het succes was gelukkig omgekeerd evenredig met het budget: in Gent zelf was de film lange tijd de derde best bezochte prent in de bioscoop.

Rahoens «Ja, dat we een opmerkelijk parcours gereden hebben, is een beetje een understatement. Het klinkt ook allemaal als de plot van zo’n Amerikaanse clichéfilm, besef ik. Maar het wás ook wel een beetje een droomscenario. Het was zelfs nooit onze bedoeling om tot in de cinema te raken met de film, we hadden een eerder kleinschalige vertoning in gedachten. Maar via Termont, die een rolletje heeft in de film, is hij tot bij de CEO van Kinepolis geraakt. Die zag er wel brood in, en uiteindelijk heeft de film in Gent negen weken in de zalen gelopen – wat erg lang is voor een Vlaamse film. Het uitgesproken Gentse karakter zal daar allicht wel bij geholpen hebben.»

HUMO Klopt het trouwens dat Luc De Vos, nog zo’n Gents monument, ook in de running was voor een rol?

Rahoens «Ik had eerder al met Luc als acteur gewerkt voor ‘Tata’, een kortfilm van me. Na afloop had-ie me gezegd dat als ik ooit een langspeelfilm zou maken over Gent, ik hem maar weer moest opbellen. Toen het dan zover was, kon hij jammer genoeg niet meespelen omdat hij het te druk had. Hij heeft dan wel aan de soundtrack meegewerkt.»

HUMO Ook in Nederland werd de film op gejubel onthaald: in Utrecht kreeg je de publieksprijs mee naar huis. Me dunkt dat ze daar niet al te vaak Gents spreken met elkaar.

Rahoens «Om je een idee te geven van hoe onverwacht die overwinning wel niet was: bij de bekendmaking van de winnaar begonnen ze eerst de troeven van de winnende film op te sommen – zonder evenwel de titel te verklappen. Ondertussen zat ik mezelf in de zaal op te winden tegen mijn vrouw omdat ik ervan overtuigd was dat we niet gewonnen hadden. ‘Hoe, charmant?! Onze film is toch óók charmant?!’ En toen bleek dus dat ze het al die tijd over ónze film hadden gehad (lacht).

»Maar de echte kers op de taart kwam toen de VPRO interesse toonde om de film uit te zenden. En dan moet je weten dat Eén en VTM bedankten omdat het een regionaal project was en we maar weinig bekende namen hadden om de film te dragen. Ik vermoed zelfs dat ze hem niet eens bekeken hebben. Maar kijk, nu hebben ze de kans – ze hoeven alleen maar af te stemmen op Nederland (lacht).»


Bekijk de trailer van 'De maagd van Gent'

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234