null Beeld

Film: De Smurfen

Ondergetekende Moppersmurf was eerlijk gezegd niet bijster enthousiast, maar met een rinkelende kassa valt niet te discussiëren: ‘De Smurfen’, zaterdag in tv-première op Eén, was in 2011 een kaskraker van formaat. In de Vlaamse versie van deze lollig bedoelde familiefilm, waarin de vermaarde blauwe ventjes hun middeleeuwse Smurfendorpje verlaten om via een soortement time portal naar het hedendaagse New York te worden overgeheveld, wordt de stem van Brilsmurf ingesmurft door Stijn Meuris: we zouden van typecasting durven gewagen, maar de Overpeltse bard was ons voor.

Noud Jansen

Stijn Meuris «’t Was pure typecasting, dat hebben de mensen van het productiehuis zelf toegegeven. Ik vond dat eigenlijk maar een vreemde redenering: uiteindelijk hoor je enkel mijn stem; je zíét mijn karakteristieke bebrilde hoofd niet. Ongetwijfeld zijn er ook betere stemmen dan die van mij om zoiets te doen, maar goed, ze zullen graag Bekende Vlamingen op de affiche hebben gezet, zeker? En ik had zoiets nog nooit gedaan, dus ik was wel nieuwsgierig hoe één en ander in z’n werk ging. Brilsmurf is bovendien mijn favoriete Smurf: hij weet altijd alles beter, en hij heeft een boosaardig kantje, wat hem onbedoeld grappig maakt.»

HUMO Citaatje uit Wikipedia: ‘Met zijn gezanik werkt Brilsmurf de andere Smurfen snel op de zenuwen. Hij wordt dan vaak hardhandig tot zwijgen gebracht: in de strips krijgt hij een klap van een grote houten hamer, in de tekenfilms wordt hij door Potige Smurf het dorp uitgegooid, waarna hij op zijn hoofd landt.’ Herkenbaar, Stijn?

Meuris «Ja, dat ben ik, hè? Verontrustend, de overeenkomst. Dit is even Hineininterpretierung: stel je eens voor dat de mensen van het productiehuis toevallig dat stukje uit Wikipedia zaten te lezen toen ze op zoek gingen naar een geschikte Brilsmurf. Dan moet je al geweldig veel moeite doen om níét bij mij uit te komen, natuurlijk. Eigenlijk was het simpel: ’t was ik of Jean-Marie Dedecker, de Donkerblauwe Smurf.

»Maar effe serieus: met de Smurfen heb ik eigenlijk nooit iets gehad. Naast het feit dat ik altijd een geweldige hekel heb gehad aan ‘Het Smurfenlied’ van Vader Abraham zaliger gedachtenis, vond ik ze zelfs als kind al veel te kinderachtig en te vergezocht. Natuurlijk, stripreeksen moeten creatief en out of the box zijn, maar dit gaat wel erg ver: het kan niet anders of onze illustere landgenoot Peyo was één van de eerste lsd-gebruikers. Ooit moet hij zijn idee zijn gaan slijten bij een uitgever: dat moet toch een vreemd gesprek geweest zijn.»

HUMO Een Franse academicus, Antoine Buéno genaamd, deed een paar jaar geleden een sociologische studie naar de Smurfen: in het resulterende boek ‘Le petit livre bleu’ betoogt hij dat ze een racistisch, totalitair, homo-erotisch en antisemitisch volkje zijn. Nu jij weer.

Meuris «Homo-erotisch, dat spreekt voor zich, met die strakke witte broekjes. En totalitair zijn ze ook: ze volgen slaafs Grote Smurf, en ze leven zeer geïsoleerd. ’t Zijn eigenlijk communisten, met een blauw kleurtje om dat te verdoezelen. Maar antisemitisch? Dat weet ik toch zo niet.»

HUMO De boze tovenaar Gargamel zou enkele Joodse trekken hebben.

Meuris «Ah ja, natuurlijk: die haakneus. Neen, die Franse socioloog had 100 procent gelijk: ’t zijn allemaal kleine rotzakken. En homoseksueel bovendien!

»In de film zit Gargamel overigens constant achter de Smurfen aan: spannend as hell, ik meen het. Maar wat mij betreft was het toch een once in a lifetime experience: vorig jaar kwam er een tweede Smurfenfilm uit, heel creatief ‘The Smurfs 2’ genoemd, maar daar heb ik niet meer aan meegedaan.»

HUMO Waarom niet?

Meuris «Vooral om financiële redenen: Brilsmurf vroeg te veel geld. Overigens was dat nog altijd heel weinig geld, maar toch te veel voor het productiehuis. Ik zeg: ‘Sorry, maar dan doe ik het niet meer.’ Brilsmurf steekt zijn broek niet af, hè? Ik weet overigens niet eens hoe het is afgelopen, en wie Brilsmurf in de tweede Smurfenfilm heeft ingesproken. Misschien zijn ze toch bij Jean-Marie Dedecker uitgekomen?»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234