Film: Disgrace

'Het filmequivalent van een trap in de maag': zo omschreef Onze Man 'Disgrace', een getrouwe verfilming van de gelijknamige roman van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee

John Malkovich maakt een memorabele beurt als David Lurie, een professor literatuur die na een affaire met een studente in ongenade ('disgrace' dus) valt en noodgedwongen bij zijn dochter op het platteland gaat wonen.

Lurie is een klassieke romanfiguur: een moreel discutabel sujet waarmee men zich tot zijn eigen onbehagen toch gaat identificeren. Volgens kenners is 'Disgrace' niet zomaar een verhaal, maar een heuse allegorie op de situatie in Coetzees geboorteland.

In dat geval zijn wij voor de verandering blij dat wij hier geboren zijn: België is tot nader order nog altijd meer een deurenkomedie dan een terneerdrukkend drama.

Steve Jacobs (regisseur) «Ik had een menselijk drama voor ogen, in een politieke context. En die context ligt er volgens mij niet bovenop, maar zit in het verhaal verweven. De mensen moeten zelf maar uitmaken hoe belangrijk ze het politieke element vinden.

»De reden dat het boek zoveel weerklank vond, ligt in het universele van de thema's die worden aangeraakt: seksuele driften, verkrachting, racisme en vooroordelen, de idee van eigendom ook.

»Het boek is een brutaal en eerlijk onderzoek naar de aard van de mens en van de wereld waarin hij leeft. Het had zich net zo goed kunnen afspelen in Palestina of de Balkan, of elke andere plek met een traumatisch verleden.»


- De film is een heel getrouwe weergave van het boek. Waarom bent u zo dicht bij het origineel gebleven?

Jacobs «Simpel: omdat het boek geweldig is. Waarom zou ik het risico lopen er een slechte film van te maken? (lacht)»


- Was Coetzee betrokken bij het ontstaan van de film?

Jacobs «Hij heeft ons zijn fiat gegeven voor de verfilming, en later heeft hij het script gelezen en goedgekeurd. Verder ging zijn betrokkenheid niet. Ik denk dat hij vooral blij was dat de film eindelijk gemaakt werd.»


- Wie de film gezien heeft, kan zich moeilijk een andere acteur dan John Malkovich voorstellen in de hoofdrol. Was hij uw eerste keuze?

Jacobs «Zijn naam stond op een heel kort lijstje met reservespelers. Ralph Fiennes was onze eerste keuze, maar die kon zich niet lang genoeg vrijmaken. Achteraf bekeken een meevaller, want John was perfect voor de rol: hij had het boek gelezen, en hij begreep helemaal hoe complex David in elkaar zat.

»De mens is een paradox, en John weet hoe hij een paradox moet weergeven: niet groots en met brede gebaren, maar heel klein en minutieus gedetailleerd.»

Bekijk de trailer »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234