null Beeld

Film: District 9

Net nu we ons hadden voorgenomen om regisseur Neill Blomkamp onherroepelijk uit onze vriendenlijst te kegelen op Facebook – níémand doet ons ongestraft naar een onding als ‘Chappie’ kijken! – programmeert VIER nog een keer ‘District 9’, Blomkamps op meerdere vlakken behoorlijke langspeeldebuut uit 2009.

Tom Raes

En je zult zien: we zullen wéér niet kwaad kunnen blijven op ’m. De plot: wanneer een ruimtetuig vol afzichtelijke aliens in panne valt boven Johannesburg, worden de inzittenden ondergebracht in een geïmproviseerd getto buiten de stad. Als die premisse u érg bekend in de oren klinkt: ligt niet aan u. Blomkamp entte het verhaal van zijn debuut namelijk geen klein beetje op de trubbels met de apartheid in Zuid-Afrika, zijn land van herkomst.

'Het maakte geen verschil of ik het over immigranten dan wel buitenaardse wezens had'

Neill Blomkamp «Het idee voor ‘District 9’ had ik eerder al eens uitgewerkt in een kortfilm. Daarvoor ging ik echte inwoners van Johannesburg interviewen over hun gevoelens jegens de immigranten die bij bosjes in de stad arriveerden. Hun antwoorden gebruikte ik dan in een nepdocumentaire over buitenaardse wezens die op aarde geland waren en allesbehalve welkom waren bij de plaatselijke bevolking. Niet dat ik het lollig vond om die mensen bij de neus te nemen, maar ik was op zoek naar oprechte antwoorden – en op dat vlak maakte het geen verschil of ik het tegen die mensen over immigranten dan wel buitenaardse wezens had.»

– Waarom dan toch kiezen voor een prent over buitenaardse wezens, in plaats van gewoon een film te draaien over discriminatie in Zuid-Afrika?

Blomkamp «Omdat ik gewoon van sciencefiction hou, én van Zuid-Afrika. Ik zocht een manier om die beide fascinaties met elkaar te verweven, en bovendien had ik heus niet de ambitie om zo’n ernstig thema als apartheid tot de bodem uit te spitten. Al bij al is ‘District 9’ maar een popcornfilm vergeleken met loodzware thema’s als discriminatie in het echte leven, hè. Desondanks denk ik wel dat de meeste mensen de onderliggende gedachte begrepen hebben. Niet iedereen was er even tevreden mee, maar ze snapten het wel.

»Ik heb maar tot mijn 18de in Zuid-Afrika gewoond: toen verhuisde de familie naar Canada. Maar als je er opgegroeid bent, raak je die band met Zuid-Afrika nooit meer kwijt. Bovendien wordt iets ook meteen pakken interessanter als je het in een derdewereldland laat plaatsgrijpen. Aliens die landen in India, of aliens die landen in pakweg San Diego? Ik zou wel weten welke van de twee films ik zou willen zien.»

– Even over de aliens zelf dan. Die zien er bovenal erg lélijk uit. Moet leuk geweest zijn om die te ontwerpen.

Blomkamp «Helemaal niet! Verschrikkelijk hard werk was het. Zes maanden lang liep ik rond met de originele ontwerpen, maar ik voelde dat er iets ontbrak. Tot ik besefte dat de manier waarop de buitenaardse wezens zich gedragen in de film veel weg heeft van een zwerm insecten, dus was het antwoord snel gevonden: meer insect!»

– Los van de insectachtige buitenaardse wezens die erin rondlopen ziet het toekomstige Johannesburg er in ‘District 9’ behoorlijk dystopisch uit.

Blomkamp «Je zegt nu wel ‘het toekomstige Johannesburg’, maar dat is gewoon hoe Johannesburg er vandaag ook al uitziet, hoor. Tegen mensen die er nog nooit geweest zijn, zeg ik altijd: als je de toekomst wilt zien, moet je naar Johannesburg gaan. Afgesloten gemeenschappen die beschermd zijn door metershoge poorten met vingerafdrukherkenning: het bestaat er allemaal écht – daar wonen namelijk de rijken. Het enige verschil tussen het Johannesburg uit ‘District 9’ en dat van vandaag, is de gigantische vliegende schotel in de versie die ik verzonnen heb. Maar dat is het dan ook. Het ís gewoon een stad die sciencefiction uitstraalt, zelfs zonder buitenaardse wezens.»


Bekijk de trailer van 'District 9':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234