null Beeld

Film: Doodslag

Naast één van de bekendste Nederlandse cabaretiers is Theo Maassen(Oegstgeest, 1966) ook een veelgevraagd acteur: hij speelde al in een tiental tv-series en stond op de affiche van meer dan een dozijn speelfilms, en onlangs nog molesteerde hij op buitengewoon overtuigende wijze de gevaarlijke Eindhovense rapper Freskuin diens laatste videoclip.

Noud Jansen

Begin dit jaar nam Maassen de hoofdrol voor zijn rekening in ‘Doodslag’, een – quote unquote - ‘feelbadfilm’ naar een idee van hemzelf. Vanavond in tv-première op Nederland 3.

Theo Maassen «‘Doodslag’ gaat over een doorgewinterde ambulancebroeder, Max, die op een dag in een penibele situatie verzeilt: hij moet zo snel mogelijk een hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis vervoeren – zowel zij als haar ongeboren kind lopen het risico te overlijden – maar onderweg wordt-ie tegengehouden door een paar rotjochies die een ongelukje hebben gehad met hun brommer, en zélf op die ambulance willen.

»Volgens het protocol moet hij in de ambulance blijven zitten en wachten tot er versterking komt, maar omdat er geen tijd te verliezen is, stapt hij uit om die jongens te vragen aan de kant te gaan. Dat weigeren ze, en in een vlaag van verstandsverbijstering slaat hij één van hen tegen de grond.

»Vervolgens rijdt-ie naar het ziekenhuis, waar de vrouw en het kind weliswaar gered worden, maar waar hij even later te horen krijgt dat de jongen die hij neergemept heeft, is overleden. Dat is het moment waarop de film eigenlijk pas echt begint, en de vraag wordt opgeroepen: is Max nou een held die een lintje verdient of een schurk die de gevangenis in moet?»

HUMO Wat vind jij?

Maassen «In de film wordt geen pasklaar antwoord gegeven – er wordt eerder getoond hoe verrassend complex zo’n situatie in elkaar kan zitten. Maar als je het mij persoonlijk vraagt, kan ik wel begrijpen dat je op zo’n moment iemand een klap verkoopt. Hulpverleners uitdagen is verwerpelijk, punt. En het is een probleem dat tegenwoordig alsmaar vaker voorkomt in Nederland, om welke reden dan ook.

»Doet me eraan denken: Wim Helsen was te gast op de première van ‘Doodslag’, en hij was nogal verbaasd over dat gegeven – volgens hem gebeurt het in België zelfs met oud en nieuw niet dat ambulancebroeders worden lastiggevallen. Als dat klopt, vind ik het wel een pluim op jullie hoed.»

HUMO Ter voorbereiding op je rol zou je enkele dagen in een spoedambulance hebben meegereden in Düsseldorf. Waarom precies daar?

Maassen «Nou ja, wie met een ziekenwagen moet worden vervoerd, heeft natuurlijk niet per se zin in een bekende Nederlander die een beetje gaat zitten meeloeren. En in Duitsland kent niemand me – de enige Hollander die ze daar kennen is Arjen Robben.

»Maar één keer werd ik toch herkend: ik stapte in vol verplegersornaat de ambulance uit op een Düsseldorfs pleintje, en ineens hoorde ik een Eindhovens accent: ‘Hey, is dat Theo Maassen niet?’ Stonden daar twee Nederlandse gasten te discussiëren over of ik het nu was of niet.

»Uiteindelijk hebben ze erom gewed, en is de jongen die zeker wist dat ik het was op me afgekomen: ‘Jij bent Theo Maassen, toch?’ Waarop ik: ‘Entschuldigung?’ Had-ie z’n weddenschap verloren, hahaha!»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234