null Beeld

Film: Drag Me To Hell

Films waarin cirkelzagen, hakbijlen, vleesmessen, hamers, diverse stompe voorwerpen, grote vaten kunstbloed en extreem akelige types genre Erwin Mortier de hoofdrol spelen: wij mogen er bij nacht graag voor gaan zitten, zeker als die films dan ook nog eens geregisseerd zijn door Sam Raimi.

Redactie

Raimi is u misschien vooral bekend als de maker van de 'Spider-Man'-films, maar hij is ook de man die in 1981 de wereld opschrikte met 'The Evil Dead', een regelrechte horrorklassieker.

En dat hij nog altijd verdomd goed weet hoe hij u de stuipen op het lijf moet jagen, kunt u vanavond ervaren met 'Drag me to Hell', waarmee hij in 2009 zijn excellente comeback als horrorregisseur maakte. Maar we beginnen bij het begin: 'Evil Dead', waarmee hij destijds zowat alle regels van het genre doorbrak.

Sam Raimi «Dat was geen artistieke keuze of zo: we braken alle regels omdat we die regels domweg niet kénden! Wat wil je, we waren snotneuzen van amper 19. Ons voornaamste idee was alles na te apen wat we in andere horrorfilms gezien hadden, maar dan met alle vervelende stukken eruit geknipt.

»Iedereen probeerde ons dat uit het hoofd te praten. Eén distributeur zei: 'Jongens, je moet niet proberen 'The Exorcist' na te doen maar de hele inleiding weglaten: zo werkt film niet!' Terwijl dat net was wat wij wilden: gewoon 85 minuten non-stop fun stuff.

»Ach, er wordt niet echt opgekeken naar de horrorfilm, maar ik kan je garanderen dat het ontzettend veel ambacht vereist om een goeie te maken. Het vak van horrorregisseur is een beetje te vergelijken met het vak van kastjesmaker.

»Of nee: vergelijk ons maar met schrijnwerkers die degelijke stoelpoten maken - dat wordt ook door niemand echt naar waarde geschat, maar waar zouden we zitten zonder die lui?»

- In 'Drag Me to Hell' castte u Alison Lohman in de hoofdrol, en dat bleek tot veler verrassing een uitstekende keuze.

Raimi «Niks dan respect voor haar, want je wil echt niet meemaken wat zij allemaal heeft moeten verdragen tijdens de opnames. We hebben pompjes in haar neusvleugels gepropt, zodat we het bloed echt uit haar neus konden laten spuiten. We hebben haar begraven onder 800 pond modder.

»En we hadden poppetjes die speciaal ontworpen waren om maden in haar mond te kotsen. Gelachen! Enfin, wij toch.»

- Vindt u niet dat al de gruwel die ze over zich heen krijgt een beetje in wanverhouding staat tot de fout die ze begaan heeft? Haar enige misdaad is dat ze als bankbediende een oud vrouwtje uitstel van betaling weigert!

Raimi «Dat was helemaal mijn bedoeling: ik wou dat het publiek zich met die jonge vrouw zou identificeren. Kijk: die vrouw dénkt dat ze een goed mens is, maar op de keper beschouwd handelt ze uit hebzucht. En hebzucht, mijn beste, is een doodzonde.

»Diep vanbinnen wéten de kijkers dat. En diep vanbinnen wéten ze ook dat ze voor die zonde - samen met het hoofdpersonage - keihard gestraft zullen worden. Wees dus al maar bang. Héél erg bang.»

Bekijk de trailer

Herlees de filmbespreking »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234