null Beeld

Film: Groenten uit Balen

'Seg, Jan, moetegij nie eerst nog eens goan kakke?' Wie op zoek is naar een snelcursus Kempisch voor beginners zit vrijdag goed bij Eén: daar staat die avond de televisiepremière van 'Groenten uit Balen', de filmadaptatie van het legendarische toneelstuk van Walter van den Broeck, geprogrammeerd.

mke

De strubbelingen van het Balense arbeidersgezin Debruycker tijdens de bittere staking bij Vieille-Montagne in 1971 zijn ondertussen al door elk zichzelf respecterend amateurtoneelgezelschap op de planken gebracht. Toch lokte de verfilming van Frank Van Mechelen uit 2011 nog flink wat volk naar de cinema.

De prent is dan ook een heerlijk nostalgische trip voor al wie de jaren zeventig bewust heeft meegemaakt. De rest kan zich vergapen aan het Kempische accent waar onder anderen Stany Crets, Axel Daeseleireen de toen nog te ontdekken Evelien Bosmans zich van bedienen. Voor het scenario liet Van den Broeck zich bijstaan door Humo-monument Guido Van Meir, die ook een piepklein rolletje vertolkt. Eentje voor de aandachtige kijker!

Guido Van Meir «Dat acteren was wel eens geestigom te doen, maar je moet er ook echt wel engelengeduld voor hebben. Van de scène waar ik in zat alleen al werden zo'n vijftig takes gedraaid. Het hielp natuurlijk ook niet dat ik me bij eentje plots mijn tekst niet meer herinnerde, al was die dan maar één zin lang (lacht).»

HUMO Kan de beste overkomen! Kijkt u vanavond nog eens mee?

Van Meir «Dat ben ik wel van plan, ja. Zo'n televisievertoning is toch nog iets speciaals. Al zijn veel mensen 'm ook al in de cinema gaan bekijken: de teller staat ondertussen op zo'n 300.000 toeschouwers, geloof ik. Vooral in het zogenaamde secundaire circuit - in culturele centra en bij kleine verenigingen - heeft 'Groenten uit Balen' het goed gedaan. Zelfs nu, twee jaar na datum, worden er nog steeds openluchtvoorstellingen georganiseerd.

»Het is ook mooi om te zien hoe hij vooral in de Kempen zelf veel furore heeft gemaakt. Als er naast een nationaal volkslied ook zoiets als een nationale volksfilm zou bestaan, dan zou 'Groenten uit Balen' zeker die van de Kempen zijn. Het gaat dan ook over een belangrijk stukje Kempische geschiedenis, hè. De staking in Balen gold eigenlijk als de allereerste keer dat de Kempische arbeiders hun tanden eens lieten zien. Zo'n actie, zonder steun van de vakbonden, dat was voordien ongezien.

HUMO Het oorspronkelijke toneelstuk behoort tot het Vlaamsche collectieve geheugen. Gedurfde onderneming, om daar een filmversie van te maken.

Van Meir «Het was voor ons vooral een aansporing om niet te veel met het stuk te gaan sollen. De openingsscène in dat kleine arbeidershuisje, bijvoorbeeld, past zo in de oorspronkelijke voorstelling. Daarna trekken we de film wel open naar andere locaties - dat moet ook, anders wordt het verfilmd theater.

»Maar qua inhoud en personages zijn we echt zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven. Van den Broeck wist in zijn stuk als geen ander de tijdsgeest van de jaren zeventig te schetsen, en dat komt ook terug in de film: het design, de kleding, de haardracht... Alles moest tot in de puntjes juist zitten.»

HUMO Zijn er scènes die u geschreven had die de film niet gehaald hebben?

Van Meir «Wel, die scène waarin de Leuvense studenten in hun Morris Mini worden tegengehouden door de rijkswacht kreeg in het scenario eigenlijk nog een komisch staartje: de auto zit al propvol, maar wanneer die rijkswachter de kofferbak opendoet, blijkt er daar ook nog eentje dubbelgevouwen in te zitten (lacht).

»Maar dat vond de regisseur iets te veel op de lach gespeeld, dus heeft hij het er - volkomen terecht, trouwens - uitgelaten. Nochtans is die anekdote uit het leven gegrepen: tijdens mijn eigen studententijd reden we zo weleens met vrienden naar de cinema. Was er geen plaats meer in de auto, dan vloog de kleinste onverbiddelijk in de kofferbak!»

HUMO Schone tijden... Bedankt!

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234