null Beeld

Film: het kerstaanbod op tv

U wilt de kerstdis, met zijn bijbehorende flauwe grappen en mislukte desserts, vanavond liefst zo veel mogelijk ontwijken? Vat dan post voor uw verrekijk, want naar aloude gewoonte zijn onze zenders in deze tijd van het jaar bijzonder gul met goeie tot uitstekende films. Min of meer thematisch zetten we ze voor u op een rijtje.

Bonnie Voet

The Count of Monte Christo

De liefhebber van het betere mantel- en degenwerk krijgt met 'The Count of Monte Christo' op Eén waar voor zijn geld: gebaseerd op de klassieke vuistdikke roman van Alexandre Dumas, met een geloofwaardige James Caviezel (zie ook: 'The Thin Red Line' en 'The Passion of the Christ') in de rol van de door liefdespijnen gekwelde matroos Edmond Dantes én een oogverblindende Dagmara Dominczyk als love interest.

Eén, 22.15

The Lord of the Rings: The Two Towers

U ziet uw mantels en degens liever vergezeld gaan van tovenaars, oorlogsgeile Orks en Viggo Mortensen? Stem dan af op 2BE voor 'The Two Towers'. Dit tweede deel van Peter Jacksons 'The Lord of the Rings'-trilogie is niet het beste van de drie, maar de bijbelse veldslag bij Helmsdiepte en het krankzinnige geraaskal van de schizofrene, van zelfhaat doortrokken Gollum ('Stupid, fat hobbit!) zijn meer dan memorabel.

2BE, 20.40

A Christmas Story

Wie stiekem toch wel een beetje van engelenhaar en kaarsen houdt - zowat álle mensen van goede wil, naar verluidt - kunnen we van harte 'A Christmas Story' uit 1983 aanbevelen. Gebaseerd op de semiautobiografische kortverhalen van Jean Shepherd, waarvan er drie oorspronkelijk gepubliceerd werden in Playboy (!), is dit de populairste Amerikaanse kerstfilm aller tijden. Kindsterretje Peter Billingsley speelt een knul van acht die op zoek gaat naar het beste kerstcadeau ever (een Red Ryder BB Gun) en daarbij de weerstand van zijn ouders, zijn leraar én de Kerstman moet overwinnen. Een tikje oubollig, maar bijzonder vertederend.

VijfTV, 18.25

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Minstens even hartveroverend is Audrey Tautou op Canvas in 'Le fabuleux destin d'Amélie Poulain', de vrolijke en kleurrijke prent die in 2001 al, toen er van een crisis nog geen sprake was, als een waar godswonder onthaald werd en met vier Césars en de European Film Award aan de haal ging. Voor wie het bij de vorige zinnen in Keulen hoort donderen: het leven van de dromerige Amélie neemt een drastische wending als ze in haar appartement bij toeval een doosje ontdekt en besluit op zoek te gaan naar de rechtmatige eigenaar.

Canvas, 20.30

Brokeback Mountain

En tot slot nog eentje voor 'iedereen die ooit met opeengeklemde kaken en dichtgeknepen vuisten en met een bodemloze pijn in de borstholte over moedeloze straten heeft gedwaald' (dixit Onze Man destijds, nadat hij zijn tranen had weggeveegd): 'Brokeback Mountain' van Ang Lee. De eerste grote Hollywood-productie waarin de hoofdpersonages de herenliefde toegedaan zijn én de eerste grote Hollywood-productie waarin die herenliefde an sich slechts bijzaak is. Cowboys Jack Twist en Ennis Del Mar (glansrollen van Jake Gyllenhaal en wijlen Heath Ledger) worden in het begin van de jaren zestig verliefd op mekaar terwijl ze schapen hoeden op de flanken van Brokeback Mountain. Twintig jaar lang zullen ze naar die plek blijven terugkeren, omdat ze zichzelf niet kunnen zijn bij de gezinnetjes die ze (ver van mekaar) hebben gesticht. Anders gezegd: het leven zoals het had moeten, maar helaas nooit zal zijn.

Ned. 3, 20.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234