null Beeld

Film: I'm not there

Here comes the story of Bob Dylan, als u vanavond om klokslag twaalf uur op Nederland 2 afstemt, tenminste. Daar staat dan 'I'm Not There' op het programma, een nogal eigenaardige biopic over de man met de nasale stem en het kraaiennestkapsel.

Redactie

Maar liefst zes verschillende acteurs nemen de rol van Baawb op zich, waaronder één zwart jongetje en één vrouw, de doorgaans strak gecoiffeerde Cate Blanchett. Tel daarbij dat Dylans naam letterlijk niet één keer valt in de hele film en u begrijpt vast waarom regisseur Todd Haynes moeite had om geldschieters te vinden.

Todd Haynes «Dat kan je wel zeggen. Nochtans dacht ik na de vier Oscar-nominaties die ik had gekregen voor 'Far from Heaven' (uit 2002, red.) dat ik wel wat financiële geloofwaardigheid had opgebouwd. Mooi niet dus.

»Het wrange was dat als ik een gewone, rechtlijnige biopic over Dylan had gedraaid, het geld waarschijnlijk wél was binnengestroomd. Ironisch genoeg was het net mijn aparte concept dat ervoor gezorgd heeft dat Dylan zélf zijn toestemming heeft gegeven.»

- Hebt u Bob Dylan ontmoet?

Haynes «Nee, het contact liep uitsluitend via zijn woordvoerder, Jeff Rosen. Die raadde me aan het idee voor mijn film op papier te zetten en naar Dylan op te sturen. Hij gaf me ook tips over dingen die ik maar beter kon vermijden. Het woord 'genie' bijvoorbeeld, was absoluut uit den boze, net als 'stem van een generatie'. Eigenlijk kon ik maar beter helemaal niets over zijn muziek zeggen (lacht). Maar Dylan vond het dus een prima idee.»

- Hoe kwam u erbij om hem door zes verschillende acteurs te laten vertolken?

Haynes «Al van meet af aan wist ik dat deze film geen traditionele biografie ging worden. In plaats daarvan wilde ik een prent maken in de lijn van Dylans muziek: de eerste keer dat je ermee in contact komt, begrijp je er misschien niet alles van. Pas na meerdere luisterbeurten – of kijkbeurten – wordt het allemaal wat duidelijker.

»Ik heb ook met heel wat mensen gepraat die Dylan kennen, en wat altijd terugkwam was hoe hard hij in korte tijd kon veranderen. In een bestek van pakweg drie maanden kon hij een heel ander mens worden.

»Die transformaties komen eigenlijk voortdurend terug in zijn carrière. Daarom leek het me niet zo'n vergezocht idee om al die verschillende Bob Dylans ook daadwerkelijk door verschillende acteurs te laten vertolken.»

- Van die zes acteurs lijkt nota bene Cate Blanchett nog het meest op Dylan. Een bewuste keuze?

Haynes «Ja, in de allereerste versie van het script stond al vast dat de Bob Dylan van halverwege de jaren 60 door een vrouw gespeeld zou worden. Het leek me de enige manier om zijn vreemde gedrag van toen, zonder twijfel het resultaat van zijn veelvuldig drugsgebruik, te verbeelden.

»Maar het is inderdaad frappant hoe erg Cate uiteindelijk op hem leek. Eén moment herinner ik me nog goed: tussen twee opnames zag ik haar eens zitten, verdiept in een boek over Dylan met op de cover een grote foto van zijn gezicht. De gelijkenis was zo treffend: het leek wel alsof Dylan zijn eigen biografie aan het lezen was! (lacht)»

- Sommige critici vonden uw film te obscuur voor niet-kenners.

Haynes «Daar ben ik het niet mee eens. Integendeel zelfs: voor Dylan-fans is het net moeilijker om zich met 'I'm Not There' te laten meedrijven, juist omdat de film propvol details en verwijzingen zit. Het is natuurlijk wel zo dat ik geen sluitend beeld wou geven van wie of wat Bob Dylan nu precies is.

»De sfeer van zijn leven en werk vond ik veel belangrijker. Toch geloof ik dat iedereen iets aan 'I'm Not There' kan hebben. Zelf vergelijk ik 'm graag met '2001: A Space Odyssey': een monumentale film die je heus niet helemaal hoeft te begrijpen om ervan te kunnen genieten.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234