null Beeld

Film: Ice Age: een beestige kerst

Op een nieuwe 'Ice Age'-bioscoopfilm is het nog wachten tot 2012 - dan komen we eindelijk te weten waarom oercontinent Pangaea uit mekaar is gespat.

Redactie

Voor wie niet kan wachten op nog meer spannende lotgevallen van Manny, Sid en Diego is er vanavond, op uw goeie ouwe tv, de special 'Ice Age: Een beestige kerst'. Behalve voor de chronisch norse mammoet, de stuntelige reuzenluiaard en de vredelievende sabeltandtijger is er ook een glansrol weggelegd voor Eddie de buidelrat, die in de Vlaamse versie krék dezelfde stem heeft als Jelle De Beule.

HUMO Zit er buidelrat-DNA in jou, Jelle?

Jelle De Beule «Eddie is jongensachtig en speels: dat komt wel overeen. Maar ik moet zeggen dat het klunzige van Sid zou beter bij mij gepast zou hebben. Of het cynisme van Diego.»

HUMO Elke stem in gedubde versies van 'Ice Age' moet door de Amerikaanse producers worden goedgekeurd. Hadden ze opmerkingen bij de jouwe?

De Beule «Eddie de buidelrat is pas opgedoken in 'Ice Age: The Meltdown' uit 2006, de tweede film in de reeks, waarvan Jan Eelen de Vlaamse versie regisseerde. Aan de hand van een dvd van de Amerikaanse versie moest ik Eddies originele stem, ingesproken door de Amerikaanse acteur Josh Peck, zo dicht mogelijk benaderen.

»Ik heb een middag gestudeerd om nét zo'n nasaal, zeurderig stemmetje te creëren. Vervolgens kreeg Eelen een mail terug: 'Perfect casting for Eddie!'

»Daarna heb ik er wel nog wat mee gespeeld, hoor, om de Vlaamse Eddie echt goed te laten klinken. Dat horen die Amerikanen toch niet meer (lacht).»

HUMO Een paar Oost-Vlaamse a's en o's?

De Beule «Toch niet: de figuren in 'Ice Age' spreken allemaal nogal proper Algemeen Nederlands - al kan ik mijn Zeles nooit helemaal doen verdwijnen.

»Voor ik aan 'Ice Age: Een beestige kerst' begon, heb ik mijn vertolking in de vorige film nog eens herbeluisterd. Pas dan kan ik mezelf opnieuw nabootsen: dan trek ik de lade in mijn hoofd open waarin Eddie zit, en gaat het vanzelf - zónder de hulp van knellende wasknijpers op gevoelige plaatsen.»

HUMO Je bent stilaan een gegeerd stemacteur: je spreekt ook de nieuwe Humo-spotjes in.

De Beule «Ik doe de voice-over: de stemmen van de hoofdredacteur en de cynische vijftigjarige journalist zijn van Guga Baül, en Liesa Naert spreekt de vrouwenstemmen in. Ik had het graag zelf gedaan, maar we filmen de ogen en de mond: een hoofdredacteur met een beugel, dat zou een beetje belachelijk zijn.

»Maar voor een goed begrip: ik word níét de nieuwe Guy Mortier - ik kom niet eens aan zijn enkels.»

HUMO Blijven proberen!

Bekijk de trailer

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234