null Beeld

Film: Iep!

Lang vóór Mega Mindy het hoofd van het klein grut op hol deed slaan, liet Joke van Leeuwen in haar kinderboek ‘Iep!’ een mysterieus meisje uit de hemel vallen: Viegeltje is kleiner, lichter en brozer dan de meeste mensen, en in plaats van armen heeft ze vleugeltjes, waarmee ze door het luchtruim flapperen kan.
Judith Van Eeckhout

undefined

Het boek uit 1996 werd tien keer vertaald, meermaals bewerkt voor theater, en in 2010 ook verfilmd. Allemaal niet toevallig, want 'Iep!' werd destijds bekroond met de Gouden Uil, de Woutertje Pieterse Prijs en de Zilveren Griffel.

Joke van Leeuwen «In mijn verhaal en in de film die op mijn boek is gebaseerd, gaat het natuurlijk over veel meer dan over een meisje dat kan vliegen. Viegeltje valt als iets bijzonders in de schoot van allerlei mensen, en iedereen ziet iets in haar wat ze zelf missen. De ene zoekt een speelkameraadje, de andere het kind dat ze niet heeft, of een reddende engel. Keer op keer vliegt Viegeltje weer weg: het verhaal gaat dus ook over loslaten.»

HUMO Over loslaten gesproken: was u betrokken bij het filmproces?

Van Leeuwen «Nee. Veel scènes zijn opgenomen in Wallonië en Leuven, dus niet zo ver van Antwerpen, waar ik woon. Maar ik ben slechts één keer op de set gaan kijken. Een film maken is iets anders dan boeken schrijven: ik wou me daar niet al te zeer mee bemoeien. Op basis van wat het productiebedrijf vroeger al had gemaakt, had ik er wel het volste vertrouwen in: ik wist dat ze de ziel van mijn boek niet op de schroothoop zouden gooien. Ik was natuurlijk wel erg nieuwsgierig hoe de film er uiteindelijk zou uitzien.»

HUMO En?

Van Leeuwen «Ze hebben veel materiaal overgenomen, zoals een deel van de dialogen. Soms zijn ze ook letterlijk van mijn tekeningen uitgegaan. De scène met die redder, een ongelofelijke boom van een vent die afscheid neemt van zijn kleine ouders, is exact zoals mijn tekening. Best grappig.»

HUMO De regisseuse, Rita Horst, was minder opgezet met het eindresultaat; ze nam er zelfs afstand van toen bleek dat het productieteam er een scène van tien minuten uit had geknipt.

Van Leeuwen «Jammer dat dat conflict niet opgelost raakte, maar zelfs zonder die tien minuten blijft de film overeind. Dat bewijst dat Rita puik werk heeft geleverd.»

HUMO Ze vloog zelfs naar Canada om het juiste vogelmeisje te halen.

Van Leeuwen «Het was niet makkelijk om iemand te vinden die Viegeltje kon spelen. Het is een belangrijke rol: je moet een bepaalde affiniteit kunnen oproepen die de film helemaal draagt. Uiteindelijk vond Rita Horst een meisje met dwerggroei dat geknipt was voor de rol. Haar ouders hebben eerst het verhaal gelezen, en ze vonden dat hun dochter op een positieve manier in beeld zou komen.

»Zelf ben ik ook heel tevreden met die keuze. Af en toe nam een enkeling er aanstoot aan dat iemand met een beperking de hoofdrol speelde, maar ik vind het kleingeestig als je een kleinere medemens alleen als freak kunt zien.»

HUMO Uw zus Marieke maakte eerder al een theaterstuk van uw boek. Wie was toen het juiste Viegeltje?

Van Leeuwen «Dat was een kleine vrouw die ook overtuigend acteerde. Zij was helaas te oud voor de film, maar eigenlijk doet het er niet toe hoe Viegeltje er precies uitziet. In Tbilisi, in Georgië, zag ik ooit een theateropvoering van ‘Iep!’ waarbij een grote, dikke man het vogelmensje speelde. En dat werkte perféct! (lacht)»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234