null Beeld

Film: Incendies

Wat heeft de Frans-Canadese regisseur Denis Villeneuve met de Libanese burgeroorlog te maken? Hoegenaamd niets! En tóch is hij erin geslaagd om met 'Incendies' een familiedrama van epische allure over de Libanese burgeroorlog van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw te brengen. Al noemt niemand het land bij naam.

Redactie

undefined

'Incendies' is gebaseerd op een toneelstuk van de Canadees-Libanese schrijver en regisseur Wajdi Mouawad en vertelt het verhaal van een Canadese tweeling, Jeanne en Simon, die na de dood van hun moeder met een haast onmogelijke opdracht opgezadeld worden. Voordat ze haar mogen begraven, moeten ze in het Midden-Oosten op zoek naar de vader van wie ze dachten dat hij dood was en de broer van wie ze niet wisten dat ze hem hadden. Wat je staat te wachten? Huilen. Nagelbijten. En vooral: hopen!

- Een toneelstuk van vier uur ombouwen tot een film: geen makkelijke opgave!

Denis Villeneuve «Uiteraard was het hard werken. Het toneelstuk was een klap in mijn gezicht: zulke sterke, theatrale beelden vergeet je niet gauw. Wajdi Mouawad is opgegroeid tijdens de Libanese burgeroorlog en weet dus waarover hij het heeft. Tegelijk gaf hij me volledige vrijheid: zolang ik er mijn eigen ding mee deed, was het goed. Gelukkig maar, want ik héb onnoemelijk veel dingen moeten veranderen om de film te kunnen maken zoals hij nu is.»

- Wat heb je geleerd uit deze ervaring?

Villeneuve «Dat de wereld vol culturele verschillen zit, maar dat familie dan weer heel universeel is. Op dat vlak hebben we allemaal meer gemeen dan je zou denken.»

- Het land waar het verhaal zich afspeelt, Libanon, wordt niet bij naam genoemd.

Villeneuve «Omdat het wel én niet Libanon is. Mouawad komt van daar, maar het verhaal had zich even goed in Bosnië kunnen afspelen. Oorlog is al even universeel als familie.»

- Hoe hield je het geloofwaardig?

Villeneuve «Dat was inderdaad moeilijk, want wat ken ik nou in godsnaam van oorlog? Ik weet alleen uit films hoe mensen elkaar doodschieten. Maar Libanezen reageren heel positief op 'Incendies': ze vinden dat de acteurs zich als Arabieren gedragen, en niet als Canadezen.»

Tijdens het schrijven had ik een soort van comité van zeven Libanezen die over mijn schouders meelazen. In feite hoefde ik alleen maar goed te luisteren en mijn ego in toom te houden. De opnames waren in Jordanië en we werkten daar ook met amateuracteurs die me steeds verbeterden. Zo was er een scène waarin de christelijke Nawal Marwan (Lubna Azabal, red.) met haar Palestijnse minnaar wordt betrapt door haar broer. Die slaan hem vervolgens helemaal in elkaar. Ik vond dat best gewelddadig, maar zij lachten me uit. Wat? Dat is eerwraak! Denk je dat hij er met een paar klappen vanaf komt? Hij moest dood.»

- Waarom moeten we 'Incendies' gezien hebben?

Villeneuve «Jeetje, wat een heftige vraag. Ik ben te verlegen om daar een antwoord op te geven (lacht).»

Oké dan: door de film leer je met andere ogen naar het Midden-Oosten te kijken. Het mooie aan cinema is dat je er een brug mee kunt bouwen tussen verschillende culturen. Mijn film is een smal bruggetje, maar niettemin: een bruggetje.»

- 'Incendies' kende een enorm succes. Is het nu tijd voor een Engelstalige Hollywoodfilm?

Villeneuve «Ik werk ontzettend graag met mensen uit het buitenland, maar ik zou toch één keer op z'n Amerikaans willen werken, het even uittesten, als was het een spelletje. Ik kreeg al veel aanbiedingen, maar vóór ik een project kies, moet ik écht verkocht zijn. Een sciencefictionfilm, dat is mijn stiekeme droom. Met een budget van 100 miljoen dollar.»

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234