null Beeld

Film: Intouchables

Tim Van Aelst, Adriaan Van den Hoof, Meryame Kitir, Christophe Deborsu, Geert Noels, Guillaume Van der Stighelen, Peter Vandermeersch, Coely én Guy Mortier: enkele jaren geleden staken zij allen de loftrompet over de Franse kaskraker ‘Intouchables’ in Humo’s Eindejaarsvraagjes. Zeer terecht ook: ‘Intouchables’ is een uitstekend geacteerde, tegelijk ontroerende en geestige film.

Noud Jansen

Driss is een arme zwarte delinquent uit de Parijse banlieue die aan de slag gaat als persoonlijke verzorger van de schatrijke maar zwaar gehandicapte aristocraat Philippe, met ingrijpende gevolgen voor beiden. Niet oninteressant: ‘Intouchables’ is gebaseerd op ‘Le second souffle’, een autobiografisch boek van Philippe Pozzo di Borgo.

'Humor is een fenomenaal wapen voor een gehandicapte'

Philippe Pozzo di Borgo «Ik had al een twintigjarige carrière als business executive in de champagnebranche op de teller staan toen ik in 1993, op mijn 42ste, mijn ruggenwervel brak bij een paragliding-ongeval. Mijn eigen schuld: ik was niet goed aan het opletten die dag, wellicht omdat ik slechtgezind was – ik had net daarvoor een dochteronderneming in Zwitserland moeten sluiten en veel mensen op straat moeten zetten. Enfin, vanaf dat moment was ik dus gehandicapt, wat uiteraard een behoorlijk zware dobber voor me was. Maar dat was nog niks vergeleken bij wat me drie jaar later overkwam: mijn geliefde echtgenote Béatrice overleed na een lang gevecht met kanker. Na haar dood begon ik me plots eenzaam te voelen, en zonk ik weg in een diepe depressie.»

– Maar toen kwam Abdel in uw leven – Driss, zoals hij in de film heet.

Pozzo di Borgo «Abdel is mijn redding geweest. Door hem heb ik weer moed gekregen, ben ik weer van het leven beginnen te genieten. Mede door zijn toedoen ben ik er ook achter gekomen dat humor een fenomenaal wapen kan zijn voor iemand als ik. De meeste mensen zijn bang van invaliden, dat leer je al snel wanneer je in een rolstoel belandt. Een beetje humor helpt dan om het ijs te breken.»

– Wat is uw favoriete grap over invaliditeit?

Pozzo di Borgo «Weet jij waar je een invalide kunt vinden?»

– Nee.

Pozzo di Borgo «Waar je hem hebt achtergelaten.»

– Hahaha!

Pozzo di Borgo «Vergis je niet, die grap zit ongelooflijk dicht tegen de werkelijkheid aan. In Parijs gebeurt het me weleens dat ik uit mijn rolstoel val, en wanneer ik dan aan omstanders vraag of ze me alstublieft even overeind willen helpen, is er vaak niemand die me te hulp wil schieten. Ik wacht dan altijd maar geduldig tot de brandweer arriveert.»

– In uw boek beschrijft u uitvoerig hoe belangrijk fysiek contact en seks vóór uw ongeval voor u waren. Hoe is het sindsdien met die zaken gesteld?

Pozzo di Borgo «Door mijn ongeval ben ik van het ene moment op het andere mijn seksualiteit kwijtgespeeld, wat ik uiteraard ten zeerste betreurde. In het ziekenhuis boden ze me na mijn ongeval een sekstherapeute aan, maar dat was gelukkig niet nodig: ik heb het grote geluk gehad dat alle vrouwen met wie ik een relatie heb gehad, nogal gemakkelijk met de situatie konden omgaan. Vrouwen zijn op dat gebied sowieso veel redelijker dan mannen; ze passen zich makkelijker aan.»

– Wat vindt u ervan dat de film niet ‘Le second souffle’ heet zoals het boek, maar ‘Intouchables’?

Pozzo di Borgo «Ik vind dat een uitstekende zaak: Abdel en ik, wij zijn allebei ‘onaanraakbaar’. Abdel – of Driss – omdat hij uit de banlieue komt en een sociale outcast is; ik omdat mensen bang zijn voor een gehandicapte. Mijn boodschap aan iedereen is dus: raak ons aan!»

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234