Film: Jagten

Na de overdosis zeemzoete kerstfilms die we de voorbije weken op ons bord hebben gekregen, serveert Canvas vanavond het ideale tegengif: ‘Jagten’, een verkillende, emotionele mokerslag van een prent met onze favoriete Deen Mads Mikkelsen in de hoofdrol. Mikkelsen vertolkt Lucas, een kleuterleider wiens leven in een hel verandert wanneer één van zijn kleutertjes op een dag beweert dat hij zijn flieter aan haar heeft laten zien. Wat volgt, is een ware heksenjacht – de ‘Jagten’ uit de titel – die opmerkelijk genoeg níét draait rond de vraag of Lucas al dan niet schuldig is.

Regisseur Thomas Vinterberg (‘Festen’) vond het een veel interessanter idee om te onderzoeken wat zo’n loodzware beschuldiging met een onschuldige mens doet. Het resultaat is niet bepaald een hersenloze blockbuster die u tussen twee happen popcorn door snel even wegslikt. Toch, Mads?

'Kindermisbruik, dat blijft aan je kleven.' Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen «Inderdaad, ik vond het heel belangrijk dat Thomas het verhaal niet in een ordinaire thriller zou gieten. We hoeven mensen niet te entertainen met de vraag of Lucas schuldig is of niet. Dat is uiteindelijk een banale, oninteressante kwestie. Hoe Lucas, eenzaam in zijn onschuld, met die beschuldiging omgaat – daar zit pas een goed verhaal in. Het straffe aan ‘Jagten’ is dat je als toeschouwer niet van buitenaf naar Lucas kijkt, maar zijn strijd vanuit zijn standpunt meemaakt.»

- Het einde van de film is ook voor interpretatie vatbaar. Was het een bewuste keuze om het lot van Lucas in het ongewisse te laten?

Mikkelsen «Ja. In Hollywood hebben ze nogal de neiging om alles uit te leggen, een film mag daar geen losse eindjes hebben. Ook de personages zijn er duidelijker omschreven: ofwel is iemand slecht, ofwel is-ie goed. In de nuances daartussen zijn we in Europa toch beter, vind ik.»

- U en Thomas Vinterberg draaien al lang mee in het Deense filmcircuit. Het is bijna verwonderlijk dat jullie nog niet eerder hebben samengewerkt.

Mikkelsen «Denemarken is inderdaad maar een klein land, iedereen hier kent elkaar. Thomas en ik ook, maar tot nu toe was ons contact louter vriendschappelijk. Tot hij mij het scenario van ‘Jagten’ opstuurde met de vraag of ik de hoofdrol wilde vertolken. Ik heb geen seconde getwijfeld, want wat ik las was zo mooi én tragisch én frustrerend tegelijk, dat ik niet anders kon dan ja zeggen.

»De misdaad die Lucas ten laste wordt gelegd, is dan ook hors catégorie. Als iemand bijvoorbeeld onterecht van een bankroof wordt beschuldigd, zullen mensen hem, zodra ze hun fout inzien, meteen weer op de schouder kloppen en op een biertje trakteren. Maar kindermisbruik, dat blijft aan je kleven, terecht of niet. Zodra er kinderen aan te pas komen, reageren mensen enorm irrationeel en emotioneel. Mijn personage staat erop om zijn gevecht toch op een rationele, geciviliseerde manier te voeren. Helaas zal hij het zo nooit winnen.»

- We kunnen ons voorstellen dat u voor deze rol behoorlijk diep bent moeten gaan.

Mikkelsen «Tja, twaalf uur per dag een gebroken man spelen schud je natuurlijk niet zomaar van je af. Maar ik ben ook niet het soort acteur dat erop staat dat iedereen hem met Stravinsky aanspreekt, en mijn familie zelfs met Igor (lacht). Dat vind ik maar pretentieus, van die collega’s die methodacting als het hoogste goed zien. Als ik al enige somberte voel door zo’n rol te spelen, probeer ik dat ’s avonds zo snel mogelijk los te laten. Ik kan ook enorm blij worden als ik voel dat ik zulke gruwelijke beproevingen als die van Lucas helemaal juist heb gevat. Weet je wat veel erger is? Een vrolijke, lichte scène totaal verkloten. Dáár kan ik pas nachten van wakker liggen.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234