null Beeld

Film: Jeune et jolie

De vloek van Cannes: nadat de op zijn zachtst gezegd excentrieke Lars Von Trier er op het filmfestival van 2011 zijn ‘Melancholia’ op unieke wijze was komen promoten door de lof te zingen van nazi-Duitsland – met een maar lauw applaus tot gevolg – deed de Franse regisseur François Ozon die controverse nog eens dunnetjes over door op de editie van 2013 te verklaren dat ‘erg veel vrouwen erover fantaseren om een carrière te beginnen in de prostitutie’. De uitspraak deed Ozons carrière net zo veel deugd als die van Von Trier na het nazi-incident.

Tom Raes

'In 'Jeune & jolie' wordt het verhaal verteld van de seksuele ontdekkingstocht van Isabelle (Marine Vacth), een wulpse tiener.'

Zonde, want de film die Ozon er kwam slijten, deugt wel degelijk – zie ook de nominatie voor de Gouden Palm die de aanleiding was voor het beruchte interview met Ozon. In ‘Jeune & jolie’ wordt het verhaal verteld van Isabelle (Marine Vacth), een wulpse tiener wier seksuele ontdekkingstocht haar op het nauwe paadje van de betaalde seks brengt. Of die stap voor Isabelle al dan niet een vervulling van een kinderdroom was, komt u vanavond te weten.

François Ozon (zucht) «Het was de laatste dag van Cannes toen ik die bewuste uitspraak deed. Als je je daar niets bij kunt voorstellen: ik was doodmoe, ik had net een marathonsessie interviews achter de rug en had die doorgespoeld met wat drank. En vooral: ik had geen vertaler in de buurt. Ik heb mezelf dus gewoon niet goed uitgedrukt. Wat ik écht wou zeggen was dat prostitutie een fantasie kán zijn – zowel voor vrouwen als voor mannen, trouwens. Maar nadat ik die uitspraak gedaan had, zag ik meteen dat elke context weggelaten werd.

»Ergens was het wel grappig, om zo’n schandaal eens te zien ontstaan door iets wat je zélf gezegd hebt. Plots was ik de grootste macho die er op de aardbol rondloopt, voortdurend vrouwonvriendelijke dingen spuiend. Terwijl er nochtans niets mis is met zo’n fantasie, dat blijf ik vinden. Maar blijkbaar moet je nu ook al politiek correct zijn als je iets fantaseert. Maar even was ik dus inderdaad de nieuwe Lars Von Trier, al was dat helaas om de verkeerde redenen. Misschien had ik ook iets moeten zeggen over nazi’s, zoals hij toen deed in Cannes. Nazi’s én prostitutie: iederéén zou me kennen daarna!»


Lees de bespreking van (es) »

- Hoe moeilijk is het voor een man om de innerlijke beslommeringen van een vrouw te vatten en in een film als ‘Jeune & jolie’ te vertalen?

Ozon «Voor mij is het net makkelijker om over vrouwen te schrijven dan over mannen. Als ik een man beschrijf, heb ik altijd het gevoel dat ik het ergens ook over mezelf heb. Maar wanneer ik me verdiep in een vrouwelijk personage, heb ik net het gevoel dat ik eerlijker kan zijn, dat ik haar alles kan doen zeggen zonder dat iemand de reflex zal hebben om die uitspraken met mezelf te verbinden. En dus kan ik een vrouw uiteindelijk ook méér laten zeggen. Het is vreemd, maar het is niet anders. Al gaat de film totaal niet over de verhouding tussen man en vrouw. Het draait om macht: over hoe Isabelle ontdekt dat ze die heeft dankzij haar mooie uiterlijk, en over hoe ze die uiteindelijk gebruikt.»

- Voor Isabelle smaakt die macht blijkbaar naar meer: ze belandt vrijwillig in de prostitutie.

Ozon «En toch is Isabelle voor mij hetzelfde als eender welke tiener: mysterieus. Vandaar dat ik in de film ook geen duidelijk antwoord geef op de vraag waaróm Isabelle precies in de prostitutie stapt. Je ziet wat ze doet, maar je weet niet wat er zich allemaal afspeelt in haar hoofd, en met al die hormonen die door haar lijf razen. Zo is dat nu eenmaal bij tieners.»

- Zo klinkt het toch alsof er iets van jezelf in Isabelle zit. Moeilijke puberteit doorgemaakt?

Ozon «Betrapt. Een verschrikkelijke, ja. Maar wees gerust: tot in de prostitutie heb ik het niet geschopt.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234