null Beeld

Film: Kick-Ass

Voor elke goeie film die hij maakt, draait hij er tien slechte, maar áls hij op dreef is, geeft het vonken: Nicolas Cage, met zijn uitzinnige kapsels en manische vertolkingen, is geen acteur, maar een fenomeen.

Redactie

In ‘Kick-Ass’, de lichtjes fantastische filmbewerking van Mark Millars gelijknamige, ultragewelddadige comic book, ziet u hem één van zijn beste personages neerzetten, ook al is het dan in een bijrol. Als de Batman-achtige Big Daddy bestrijdt hij de misdaadorganisatie die verantwoordelijk was voor de dood van zijn vrouw, en dat doet hij zij aan zij met zijn dochter, de elfjarige (!) moordmachine Hit-Girl (Chloë Grace Moretz). C

razy? Voor iemand die ooit voor anderhalf miljoen dollar aan comic books in zijn kast had staan en zijn zoon opzadelde met de geboortenaam van Superman (Kal-El), klinkt het eigenlijk zo gek nog niet.

Nicolas Cage «Ik weet dat veel mensen denken dat ik een door de wol geverfde comic book-geek ben, maar zó erg ben ik nu ook weer niet. Ik ben veel meer geïnteresseerd in oude horrorstrips dan in verhalen over superhelden. Hoewel ik wel altijd een boon heb gehad voor Superman (grijnst)

- Je zou oorspronkelijk ook Superman vertolkt hebben, in de geaborteerde Tim Burton-productie. Was dit een soort van revanche?

Cage «Voor een deel, ja. Wie heeft er als kind niet over gefantaseerd om zelf superheld te zijn? Ik noemde mezelf vroeger The Spirit: ik droeg een wit T-shirt met een zwarte 'S' op, en ik plakte een boemerang tegen mijn borst. Zo ging ik ’s nachts door de steeg achter mijn huis sluipen. Nu ben ik daar wat oud voor.»

- Je manier van praten als Big Daddy is nogal, euh, raar.

Cage (Trots) «Dat is mijn toevoeging aan het personage. Tijdens de repetities kwam Matthew (Vaughn, regisseur, red.) opeens aanzetten met een gele riem. Die leek zó hard op de riem die Adam West altijd droeg in de klassieke Batman-reeks uit de jaren zestig dat ik dacht, ‘Waarom maken we van hem niet de muze van mijn personage?’

»West is voor mij de enige echte Batman: hij heeft de charme en de humor die in de vroege comics zaten altijd perfect weergegeven. Hij had een heel grappige, specifieke manier van spreken, met veel pauzes, en die heb ik overgenomen voor Big Daddy.»

- Tegenwoordig zit je opnieuw in een stripverfilming. Je speelt voor de tweede keer Johnny Blaze in ‘Ghost Rider: Spirit of Vengeance’.

Cage «Ik zag nog veel potentieel in het personage, en ook: dit keer mocht ik Johnny, in tegenstelling tot deel één, ook neerzetten wanneer hij verandert in de Ghost Rider. Een uitdaging: de Ghost Rider is een brandend skelet, dus met mijn mimiek kon ik niet veel aanvangen. Ik heb dan maar uren geschaafd aan de bewegingen van mijn lichaam en hoofd.

»Op de set beeldde ik me in dat ik een échte geest was, een wraakengel. Ik beschilderde mijn gezicht als een soort Afro-Caraïbisch voodoomasker, met zwarte en witte verf, en ik droeg zwarte contactlenzen. Soms praatte ik ook in Oudnoorse dialogen – of toch wat ik me daarbij voorstel: geen idéé wat ik allemaal zei, maar het was een leuk experiment (grijnst). En de angst die ik zag in de ogen van mijn collega’s, hielp mijn inlevingsvermogen enorm vooruit.»

- Als jij het zegt, Nic!

Bekijk de trailer:

Herlees de bespreking »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234