null Beeld

Film: La cinquième saison

Op een mooie kerstdag kwamen Peter Brosens en Jessica Woodworth elkaar tegen op café in Mongolië, waar ze allebei een documentaire aan het draaien waren. Op zoek naar meer creatieve vrijheid waagden ze zich samen aan fictie. Met succes, want ‘Khadak’ (2006), ‘Altiplano’ (2009) en ‘La cinquième saison’ (2012) vergaarden een indrukwekkende hoop awards, nominaties en vijfsterrenrecensies.

Charlotte Vercruysse

De films gaan alle drie over de verwoestende relatie tussen mens en natuur, en maken gebruik van ‘beeldkaders die je de adem afsnijden en, als een hypnotiserend stuk muziek, rechtstreeks op het gemoed inwerken’, aldus onze filmman (es).

'De vraag die 'La cinquième saison' in gang zette, viel ons te binnen tijdens een wandeling: wat als de lente niet meer zou komen?' Regisseur Peter Brosens

HUMO ‘Altiplano’ is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Waar kwam de inspiratie voor ‘La cinquième saison’ vandaan?

Peter Brosens «Alle bouwstenen voor onze films komen uit de werkelijkheid. Aan het draaien gaat dus altijd heel veel research vooraf. Voor ‘Altiplano’ hebben we twee jaar in Peru doorgebracht. Voor ‘La cinquième saison’ was het makkelijker, omdat we al tien jaar op onze ‘set’, in de buurt van Dinant, woonden.

»Wij doen veel inspiratie op tijdens lange wandelingen. Op één ervan overviel ons die ene vraag die alles in gang zette: wat als de lente niet meer zou komen? De aarde draait weliswaar nog rond de zon, het wordt dus warmer, maar de natuur weigert nog te geven wat wij zo vanzelfsprekend vinden. Er groeit niets meer, de aarde blijft doods, de koeien geven geen melk meer, alles verstilt en sterft uiteindelijk af. Het is een wereldwijd fenomeen, maar wij hebben het verhaal bewust in een wat afgelegen Ardens dorpje gesitueerd. De dorpelingen zoeken naar een verklaring, vinden die niet en gaan dan maar op zoek naar een zondebok. De hele gemeenschap implodeert en onze beschaving lijkt niets meer dan een dun laagje vernis. Zeer angstaanjagend en jammer genoeg ook zeer universeel.»

HUMO ‘Khadak’ speelt zich ook grotendeels af in de winter. Vanwaar die voorliefde voor dat seizoen?

Brosens «De puurheid. De stilte. We zouden een film als ‘Khadak’ nooit in de zomer kunnen draaien. No way. Een film bij temperaturen tot -38 graden op de steppen van Mongolië draaien, is natuurlijk wel een hele beproeving. Maar ook het draaien van ‘La cinquième saison’ was allesbehalve een lachertje. We moesten immers vier seizoenen draaien tijdens een bijzonder koude Ardense winter. Neem nu die ‘zomerse’ scène waarin het personage van Peter Van den Begin in korte broek met een grasmaaier achter zijn rebelse haan aanholt: net buiten het kader ligt een pak sneeuw en staat de hele filmcrew te bevriezen!»

HUMO Hoe zijn jullie in de Ardennen terechtgekomen, na exotischer oorden als Mongolië (‘Khadak’) of de Andes (‘Altiplano’)?

Brosens «Na ‘Khadak’ en ‘Altiplano’, verhalen over het geweld dat de mens de natuur – en uiteindelijk zichzelf – aandoet, voelden we de noodzaak om een film te draaien waarin de natuur wraak neemt op de mens. We vonden het erg relevant om die film in een herkenbare omgeving te situeren. Bijgevolg hebben we ‘La cinquième saison’ in en rond het Waalse dorpje gedraaid waar wij toen woonden: Falaën. In onze achtertuin, dus.»

HUMO Al jullie films werden overladen met loftuitingen.

Brosens «We waren er ongelooflijk trots op dat we Vlaanderen mochten vertegenwoordigen op de belangrijkste filmfestivals ter wereld. De wereldpremière van ‘La cinquième saison’ op het filmfestival van Venetië, waar de film voor de Gouden Leeuw genomineerd was, was een onvergetelijke ervaring en een unicum voor een Vlaamse film. Maar desondanks wil geen enkele Vlaamse zender de film uitzenden. Films worden medegefinancierd met Vlaams belastinggeld: dan zou het toch niet meer dan logisch zijn dat die films ook aan die belastingbetaler teruggegeven worden?»


Bekijk de trailer van 'La cinquième saison':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234