null Beeld

Film: Lang & Gelukkig

Een Roodkapje dat botergeil wordt van de wolf, een Assepoester met een zwarte band judo en een sprookjesprins met homofiele neigingen. Wie vanavond gezellig met de kinderen mee kijkt naar 'Lang & gelukkig', zou zich weleens serieus in zijn glaasje prik kunnen verslikken.

mke

Dat decor ziet er ook behoorlijk bordkarton uit, zegt u? Da's omdat het van bordkarton is. En die toverfee heeft wel serieus de baard in de keel? Da's omdat ze door een vent in een jurk wordt gespeeld. Geen wonder dat het Nederlandse publiek in 2010, bij de release van 'Lang & gelukkig’, niet goed wist wat ermee aan te vangen en dus maar massaal wegbleef. Volledig onterecht trouwens, zo vinden wij samen met regisseur Pieter Kramer, die eerder de lichtjes geniale, absurde kolder 'Theo en Thea' en 'Kreatief met kurk' bijeenschreef.

PIETER KRAMER «Ik begreep eerlijk gezegd niet waarom niemand 'm ging zien. Nu, drie jaar later, begrijp ik het al wel wat beter. Als je Arjan Ederveen (die de stiefmoeder speelt, red.) daar in een jurk tegen een kartonnen boom ziet staan poseren... Tja, da's niet bepaald een publiekstrekker, hè.»

HUMO U hebt ook het toneelstuk geregisseerd waarop 'Lang & gelukkig' gebaseerd is.

KRAMER «Ja, en dat was wel een echt succes. Ik stond nu ook weer niet zo te springen om die verfilming te doen, hoor. Dat idee kwam eigenlijk van een filmproducent die een keertje naar het stuk was komen kijken. In het begin zag ik het niet echt zitten: zo'n scherm is toch iets helemaal anders dan een podium. Zeker omdat dit stuk het heel erg van de interactie met het publiek moest hebben. Het is gebaseerd op de traditie van de Britse pantomime, da's een toneelgenre dat jaarlijks rond Kerstmis wordt gebracht en waarbij de vrouwenrollen steevast door mannen worden vertolkt. Er wordt ook heel veel uit het publiek naar het podium geroepen, zo van: 'Pas op, er staat iemand achter je!' Een beetje poppenkast, snap je? En dat kan je natuurlijk niet doen in een film.

»Nou ja, dat toneelachtige is toch nog een beetje bewaard gebleven in het bordkartonnen decor van de film. Daar ben ik nog wel best tevreden over.»

HUMO Zeker? U klinkt niet bijster enthousiast...

KRAMER «Toch wel... (Twijfelt lang) Ik heb gewoon het gevoel dat 'Lang & gelukkig' helemaal verkeerd gepromoot is. Hij heeft een kleine groep van heel enthousiaste fans, maar dat hadden er volgens mij veel meer kunnen zijn. Maar ja, hoe gaat dat vandaag? Cinema's hebben nauwelijks nog oog voor waar een film nu juist over gaat. Een curiosum als 'Lang & gelukkig' klasseren ze dan maar gemakshalve als een kinderfilm. Resultaat: hij wordt alleen maar in de vroege namiddag vertoond. Terwijl 'Lang & gelukkig' toch veel méér is dan zomaar een kinderprent.

»Kijk, 'Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium' (uit 1989, red.) was ook een brutale, aparte film. Maar omdat iedereen de personages al van de televisie kende, werd-ie wel druk bekeken in de cinema. (Zucht) Misschien moet ik me er maar bij neerleggen dat 'Lang & gelukkig' gewoon niet commercieel genoeg was.»

HUMO De critici waren wél heel lovend voor uw film.

KRAMER «Ja, ik geloof dat-ie zelfs drie Gouden Kalveren (de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, red.) heeft gewonnen.

»Toen-ie begin dit jaar op televisie kwam, heb ik nog veel leuke reacties gekregen, dus misschien werkt dat soort humor gewoon beter op het kleine scherm? Wie weet, ik ga er mijn stijl in elk geval niet voor aanpassen. Zeg nou zelf: er gaat toch niets boven mannen in vrouwenkleren die schuine liedjes staan te zingen?»

HUMO (uit volle borst zingend) He-le-maal niet!

Nederland 3, 23.50

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234