null Beeld

Film: Les Barons

In 2009 werd een komedie over een groepje Molenbeekse hangjongeren een regelrechte hit in het Brusselse, waarna - zij het in bescheidener mate - ook de rest van het land voor de bijl ging. Geheel terecht ook: ‘Les barons’, debuutfilm van de zelf uit Molenbeek afkomstige autodidact Nabil Ben Yadir, is een aanstekelijke, puik geacteerde en knap gefilmde prent (achter de camera staat de van ‘Loft’ en ‘De zaak Alzheimer’ bekende Danny Elsen), die ’s lands beruchtste wijk en haar overwegend allochtone inwoners eens vanuit een andere, meer luchthartige hoek belicht dan gewoonlijk. Vanavond op Canvas.

Noud Jansen

Nabil Ben Yadir «Toen ‘Les barons’ net in de zalen liep, ben ik uit nieuwsgierigheid eens een paar keer in Brussel en in Antwerpen tussen het bioscooppubliek gaan zitten, om met eigen ogen te zien hoe er gereageerd werd. Een geweldige ervaring: er zat telkens een bonte mix in de zaal van mensen die je in andere omstandigheden zelden of nooit samen zou zien, en ze waren allemaal tegelijk aan het lachen om dezelfde grappen.

»Vergis je niet: ‘Les Barons’ was lang niet enkel bij Noord-Afrikanen populair. Ik heb Belgische huismoeders gezien die in groep naar een matineevoorstelling kwamen kijken: dat is toch fantastisch?En die mensen zaten dus met z’n allen te schaterlachen om scènes die uit mijn eigen leven gegrepen waren.

»Allee, net zoals de hoofdpersonages in ‘Les barons’ heb ook ik vroeger met acht man gezamenlijk een BMW gekocht, waarmee we dan toertjes door Molenbeek maakten – noem het maar carpoolen voor gevorderden. Nog niet zo’n kwaaie zaak eigenlijk, als je er bij stilstaat, om met acht man een auto aan te schaffen: het bevordert de gemeenschapszin en het onderlinge vertrouwen, iets wat toch steeds zeldzamer wordt in onze individualistische samenleving.»

HUMO Ben jij nu een held in Molenbeek?

Ben Yadir «C’est à dire, het gebeurt toch nog altijd dat mensen me op straat komen bedanken: ‘Wij voelen ons trots dankzij jouw film.’ En ik moet zeggen dat ik zelf ook trots ben op wat ‘Les barons’ veroorzaakt heeft. Vroeger was er voor veel jongens uit de armere buurten van Brussel eigenlijk maar één manier om ooit hun wijk te kunnen ontvluchten: profvoetballer worden.

»Dat is nu anders: ‘Les Barons’ heeft veel jongeren zin gegeven om zelf te acteren, scenario’s te schrijven of een opleiding tot cameraman te volgen. Op dit moment ben ik in Parijs mijn nieuwe film aan het monteren, ‘La marche’, en tijdens de opnames heb ik een paar gasten uit Molenbeek stage laten lopen. Allemaal met cinema begonnen nadat ze ‘Les barons’ hadden gezien.»

HUMO Een grote productie, ‘La Marche’, niet?

Ben Yadir «Ja, ik heb de film opgenomen in Frankrijk, en daar heb ik een budget van maar liefst elf miljoen euro ter beschikking gekregen; meer dan elf keer meer dan het budget voor ‘Les barons’. Als alles goed gaat draait-ie vanaf eind november in de zalen.En daarna, in 2014, begin ik in Antwerpen en Brussel aan de opnames van weer een nieuwe film, met Jan Decleir(die ook in ‘Les barons’ meespeelt, red.) in de hoofdrol. Ik ben heel blij dat ik weer met hem kan samenwerken.»

HUMO Één van de hoofdpersonages in ‘Les barons’, Mounir, komt aan de kost door stelselmatig van rechts op auto’s in te rijden: zo kan hij telkens het verzekeringsgeld opstrijken. Het benieuwt me zeer of ook dat uit het leven gegrepen is.

Ben Yadir «Ja, ja: die gasten noemen ze ‘chasseurs de droite’. Nu, ik weet eerlijk gezegd niet of er op dit moment nog veel rondrijden die er de kost mee kunnen verdienen: sinds ‘Les barons’ rijden de meeste mensen toch een stuk voorzichtiger door Molenbeek (lacht).»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234