null Beeld

Film: London River

Het verschil kan niet groter zijn: als je ze op een bankje ziet zitten, dan vormen de bleke, kleine Britse Brenda Blethyn en de rijzige Malinese pannenlat Sotigui Kouyaté haast een komisch duo. Maar komisch kan je 'London River' bezwaarlijk noemen.

Redactie

Daarvoor is de plot iets te zwaar op de hand: Blethyn speelt een weduwe die haar gezapige leventje op het Britse eiland Guernsey opgeschrikt ziet door de terreuraanslagen in Londen (geleden van 2005 alweer), waar dochterlief verblijft.

Wanhopig omdat ze haar dochter niet kan bereiken, trekt Blethyn dan maar zelf naar de griezelige grootstad. Ze loopt er algauw Kouyaté tegen het spichtige lijf, een Afrikaanse moslim die zelf ook op zoek is naar zijn zoon. Dochter en zoon blijken elkaar te kennen, en ook tussen de ouders komt het tot een voorzichtige toenadering.

- Toen regisseur Rachid Bouchareb je zijn filmproject voorstelde, stond je niet bepaald te springen.

Brenda Blethyn «Ik geef toe: ik zat met zenuwen. De film kwam er zo snel na de feiten, dat het haast heiligschennis leek. Gelukkig bleek Rachid helemaal niet geïnteresseerd te zijn in een sensatiefilm over de bomaanslagen. Eigenlijk dienden die maar als kapstok, om een veel dieper verhaal te vertellen over hoe twee mensen met een totaal verschillende achtergrond en godsdienst ontdekken dat ze meer gemeen hebben dan ze vermoeden.

»Ik besef maar al te goed dat mijn personage op het eerste gezicht wat racistisch overkomt. De eerste keer dat ze Ousmane ontmoet, wil ze zijn hand niet eens schudden. Een racist is ze nochtans niet, maar ze is wel bang: bang van het onbekende.

»Plots zit ze in een wereld die haar totaal vreemd is. Haar dochter is vermist, om haar te zoeken moet ze naar een Londense wijk waar vooral moslims wonen, en het zijn moslimextremisten die de terreurdaden en misschien ook de dood van haar dochter op hun geweten hebben. Dat is veel om in één keer te behappen.»

- Was jij eigenlijk in Londen op 7 juli 2005?

Blethyn «Nee, ik was aan de kust. Toen ik mijn partner belde om te zeggen hoe laat ik thuis zou zijn, zei hij: 'Brenda, heb je het nieuws dan nog niet gehoord? Blijf waar je bent, kom niet naar Londen!' Niemand wist op dat moment of er nog meer bommen waren. De schok was enorm.»

- Je kent Londen inmiddels als je broekzak, maar ooit ben je er, als straatarm meisje uit Ramsgate, je geluk komen zoeken als actrice.

Blethyn «Ik had nooit durven dromen dat iemand met mijn achtergrond het ooit zou schoppen tot actrice. Mijn familie kon het eerst ook niet geloven. Ik herinner me dat ik, toen ik nog niet zo lang aan het acteren was, eens met mijn moeder had afgesproken in Londen.

»Ik was onderweg een groepje studenten tegengekomen die per se met me op de foto wilden, en toen ik me eindelijk kon loswurmen, was ik natuurlijk te laat voor mijn afspraak. Maar toen ik haar de situatie probeerde uit te leggen, zei ze alleen: 'Oh, that's nice. En wie dachten ze dat je was?' (lacht)»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234