null Beeld

Film: 'Machine Gun Preacher'

Als de drugsverslaafde en wapengekke biker Sam Childers na een lange celstraf thuiskomt, heeft zijn vrouw haar job als stripper opgegeven, ingeruild voor een bestaan in het teken van de Heer. Na een laatste mislukte overval wordt ook Sam een overtuigde prediker.

Redactie

Hij trekt naar Soedan, waar hij geconfronteerd wordt met het rauwe lot van de kindsoldaten van de beruchte Joseph Kony. Daarop besluit de 'Machine Gun Preacher' zijn ervaring met wapens in te zetten om de kinderen te redden uit de klauwen van de rebellen.

‘Rambo in Afrika’, luidde het bij de critici, maar als je weet dat regisseur Marc Forster ('Monster’s Ball', 'World War Z') een waargebeurd verhaal vertelt, dan klinkt het oordeel ‘to true to be good’ al iets genuanceerder. 'Machine Gun Preacher'is één van de weinige films die de wellicht vuilste pagina uit de hedendaagse geschiedenis belicht. En net daarom zette Gerard Butler, tot dan toe vooral bekend van romcoms en eerder hersenloze actie, vol overgave zijn tanden in de rol van Sam Childers.

- Je hebt Sam Childers in levende lijve ontmoet. Was je daar niet bang voor?

Gerard Butler «Toch wel, want ik had gehoord dat hij geen pipo’s kan verdragen (grinnikt).Toen ik bij hem aankwam, grijnsde hij me toe met een tandenstoker in zijn mond. Hij stopte me meteen een geweer in de handen, wellicht om te testen of ik als acteur wel wist hoe ik er mee moest omgaan. Ik begon dan maar wat met dat ding te zwaaien, waarop zijn familie op de grond dook en riep: 'Gek! Dat geweer is geladen!' Tot op vandaag weet ik niet of ze me toen in de zeik hebben gezet. In elk geval: ik kon me geen slechter personage inbeelden om te verprutsen. Die man is echt dol op wapens... De druk was dus vrij groot (lacht).»

- Sam Childers zelf geloofde eerst zelf niet dat je het zou klaren, maar na afloop was hij heel tevreden.

Butler «We hebben de film nochtans niet gemaakt om hem te plezieren. Ik heb hem ontmoet omdat ik zijn vurigheid, zijn branie en zijn galgenhumor wilde begrijpen, maar ook zijn enorme bekommernis om die Afrikaanse kinderen. Daarnaast mochten we ook zijn kleine kantjes niet verbergen: hij is koppig, gewelddadig en hij heeft zijn familie serieus verwaarloosd, allemaal omdat hij Gods werk wil realiseren. Maar of je zijn daden nu goedkeurt of niet, of je hem nu sympathiek vindt of niet: wat hij gedaan heeft, is zonder meer opmerkelijk.»

- Zelf ben je ook ooit door een niet zo rooskleurige periode gegaan. Hielp dat om Childers te begrijpen?

Butler «Moeilijk te geloven misschien, maar ik was ooit een succesvolle rechtenstudent die op het punt stond advocaat te worden. Maar na een ontmoeting met mijn vader, die ik 14 jaar lang niet gezien had, en zijn dood twee jaar later verloor ik volledig de pedalen. Ik werd zelfdestructief en wierp me in de drugs en de alcohol. Ik heb weliswaar geen mensen neergeschoten, en ik heb geen weeshuis gebouwd in Afrika, maar toen ik het acteren ontdekte, onderging ik ook een transformatie die me weer een doel in het leven gaf. Het klinkt misschien wat gratuit, maar zonder het acteren zat ik hier wellicht niet meer.»

- Was dit de zwaarste rol uit je carrière?

Butler «Jazeker, maar dat had vooral met het thema van de kindsoldaten te maken. Tijdens mijn research ben ik echt op vreselijke praktijken gebotst. Tijdens vorige interviews ben ik meerdere keren in tranen uitgebarsten, en ook nu houd ik het ternauwernood droog. Ik hoop dat het publiek evenzeer door dit onderwerp geraakt, misschien zelfs geprovoceerd wordt. Want de kracht van één persoon kan volstaan om iets te veranderen! Maar hoor me nu bezig: ik lijk zelf wel een prediker.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234