null Beeld

Film: 'Man zkt vrouw'

In Hollywood breek je er je enkels over, in Vlaanderen is het een relatieve zeldzaamheid: romantische komedies. 'Man zkt. vrouw' (vanavond op vtm) is zo'n witte raaf - eentje waarin Leopold, een waardige weduwnaar met de carrure van Jan Decleir, via het internet op zoek gaat naar vrouwelijk gezelschap en onderweg aan zijn huishoudstertje Alina blijft haken. Hij wordt geholpen door zijn buurman Julien, en die wordt vertolkt door Wim Opbrouck.

Of hij de kijkers kan aansporen om even massaal op 'Man zkt. vrouw' af te stemmen als anderhalve maand geleden op 'Aanrijding in Moscou'?

WIM OPBROUCK «Nee, dat kan ik níét. Mensen warm maken doe ik nooit, ik ben geen reclamezuil. Of het moest zoiets zijn (met geaffecteerde promostem): ''Man zkt. vrouw' is een bijzonder hartverwarmende film over een toch wel ongewone vriendschap. Laat het in deze donkere dagen tot u komen met een goed glas bourgogne. Bordeaux mag ook, als hij maar goed gechambreerd is.'

»Als ik aan 'Man zkt. vrouw' terugdenk, herinner ik me vooral de fijne momenten tijdens de opnames. Altijd een plezier om met Jan Decleir op de set te staan. En ook met Maria Popistasu, het Roemeense meisje dat Alina speelde. De film zelf heb ik nog maar één keer gezien, op de première. Ik kijk dus wel uit naar de tweede keer.»

HUMO Dus je gaat ervoor zitten vanavond?

OPBROUCK «Nee, dan heb ik geen tijd. Ik ben aan het spelen, en een televisieprogramma aan het maken, en ook nog eens volop bezig met de plannen van 2010 voor het NTGent, waarvan ik in september artistiek leider word. Ik zit met andere woorden zo vol als een ei. Bovendien zijn het allemaal dingen waar ik nog niets over mag zeggen, ook niet aan die nieuwsgierige duivels van Humo.

»Dat gezegd zijnde: ik vind het redelijk fantastisch dat de Vlaamse film na járen van 'is het wel wat en zal het ooit iets worden?' eindelijk een groot publiek krijgt. Ik heb daar jarenlang op gehoopt, en niet alleen voor mijn eigen tewerkstelling. De Nederlanders en de Walen zijn er al veel vroeger mee begonnen: heel veel films maken, veel verschillende stijlen aandurven, af en toe misschien eens mislukken, maar vooral dóórgaan. Ik voel gepaste trots als ik zie dat die verhalen van bij ons nu ook internationaal hun weg vinden. En de investeringen die vtm destijds met 'Faits divers' deed en de kansen die het zo aan al die regisseurs gaf, hebben daar veel mee te maken.»

HUMO Regisseur Miel Van Hoogenbemt maakte ooit de bedenking dat, mocht 'Man zkt. vrouw' een Hollywood-film zijn, Leopold door Jack Nicholson vertolkt zou moeten worden. Heb je zelf een idee wie Julien zou kunnen spelen?

OPBROUCK «Jack Nicholson zou inderdaad de perfecte Leopold zijn. Niet toevallig, want 'Man zkt. vrouw' doet me soms erg aan 'About Schmidt' denken, de film waarin Nicholson op pensioen gaat.

»En Julien: ik denk dan meteen aan Brad Pitt - die zou de draad perfect kunnen opnemen waar ik hem heb achtergelaten. En als die geen tijd heeft, doe dan maar Angelina Jolie

Lees de filmreview door (es)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234