null Beeld

Film: Marina

Momenteel maakt Stijn Coninx het mooie weer in de Vlaamse cinemazalen met de geinige Sinterklaasfilm ‘Ay Ramon!’, maar zondag kunt u bij Eén terecht voor ‘Marina’, zijn gigantische kassucces uit 2013 over de wereldhit van Rocco Granata. Coninx overgoot het levensverhaal van de Italiaans-Belgische legende met het soort overdadige romantiek waar ze in Hollywood warm voor lopen. Het resultaat bleek zeer doeltreffend volksvertier, met maar liefst 500.000 Vlaamse cinemabezoekers als resultaat. Matteo Simoni schaafde voor zijn rol van de jonge Granata niet alleen zijn Italiaans bij, maar verdiepte zich ook in de nobele kunst van de trekzak. Simoni is trouwens goed op weg om een even grote ster te worden als signore Granata himself: 2015 was voor hem opnieuw een topjaar, met als kers op de taart de langverwachte ‘Safety First’-film.

mke

'Rocco Granata was de Justin Bieber van zijn tijd.'

HUMO Wordt die een even grote blockbuster als ‘Marina’, denk je?

Matteo Simoni «Dat weet je natuurlijk niet, maar ik ben alvast trots op het resultaat. Momenteel loopt alles een beetje door elkaar bij mij: de promotiecampagne voor ‘Safety First’ draait volop, maar ik ben tegelijk bezig met de opnames van ‘Callboys’, een nieuwe fictiereeks van Jan Eelen over vier gigolo’s. Die komt volgend jaar op VIER.»

HUMO En dan komen wij nog naar je herinneringen aan ‘Marina’ polsen.

Simoni «Niet erg, want ik denk met veel plezier terug aan die tijd. ‘Marina’ is bijzonder betekenisvol geweest in mijn jonge leven: toen ik hoorde dat Stijn Coninx naar een jonge Rocco Granata zocht, heb ik meteen contact met hem opgenomen. Ik moest en zou die rol krijgen. Helaas was Stijn op zoek naar iemand die zich vlot in het Italiaans kon uitdrukken en – ondanks mijn achternaam – begreep ik geen woord van de taal. Daarom ben ik op eigen houtje naar een dorpje in Italië getrokken om de taal en de cultuur beter te leren kennen. Op die manier kon ik ook beleven wat Rocco Granata zelf ooit heeft meegemaakt: terechtkomen in een nieuw, onbekend land waar je niemand kent, en toch je weg moeten vinden. Toen ik terugkwam, had ik het gevoel dat ik niet alleen het Italiaans onder de knie had, maar ook Rocco’s levensverhaal beter begreep.»

HUMO Dat levensverhaal is voor de film wel een tikje aangedikt, niet?

Simoni «Ja, maar dat is bij iedere biopic het geval, denk ik. Als regisseur ga je onvermijdelijk bepaalde accenten leggen en dingen uitvergroten. Ook bij ‘Marina’ valt de fictie niet altijd helemaal samen met de realiteit. Zo is er in onze film maar één Marina, terwijl ik vermoed dat Rocco in het echt honderden Marina’s had rondlopen. (lacht) Voor de goede verstaander: het gaat hier wel degelijk om vermóédens.»

HUMO Hadden jullie kunnen vermoeden dat ‘Marina’ zo’n immens succes zou worden?

Simoni «Nee, ik heb ook pas achteraf beseft hoe uitzonderlijk dat was. Ik leefde toen in de veronderstelling dat een half miljoen kijkers voor een Vlaamse film vrij normaal was. Pas nu ik in enkele andere filmprojecten heb meegedraaid, zie ik hoe uniek dat was. Het is een film voor jong en oud, maar oudere mensen gaan zelden naar de cinema. ‘Marina’ was daarop een uitzondering. Rocco was voor hen een jeugdidool, hè, de Justin Bieber van zijn tijd.»

HUMO Hoe zit het trouwens met dat andere biografische project waar je je zinnen op hebt gezet, rond pornokoning Dennis Black Magic?

Simoni « Wel, we zitten in de fase waarin veel volk geïnteresseerd is om mee te werken. Te veel, eigenlijk, waardoor het allemaal nogal traag gaat. Ik heb Dennis ondertussen zelf nog eens ontmoet, en dat was eens te meer zeer inspirerend. Ik zou het geweldig vinden om hem te spelen. Hij opereerde in een wereld die ik totaal niet ken. Ja, zo’n rol na die van Smos en Rocco, dat zou echt fantastisch zijn.»


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234