null Beeld

Film: Men In Black 3

Filmfranchises die beter worden naarmate ze verder uitdijen: ’t is een zeldzaam goed. Wij herinneren ons nog levendig de stekende pijn in ons hart die ‘The Matrix Reloaded’ en ‘The Matrix Revolutions’ veroorzaakten, om over stinkers als ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’, ‘Ocean’s Twelve’ en – lachen! – ‘Basic Instinct 2’ nog maar te zwijgen.

mke

Zeldzame uitzondering op die regel: ‘Men in Black 3’, de derde in de sciencefictionreeks over een geheime overheidsdienst die gecamoufleerde aliens op aarde in de gaten moet houden. Hing er aan voorganger ‘Men in Black II’ nog een onfris geurtje, dan staat nummer drie opnieuw garant voor fijn filmvertier. Vooral nieuwkomer Josh Brolin, die in de huid van de jongere Agent K (Tommy Lee Jones) kruipt, staat buitenaards goed te spelen. Brolin is wat men in vaktermen een diesel noemt: ’s mans carrière kwam pas goed op gang tegen zijn veertigste, toen hij door de gebroeders Coen voor ‘No Country for Old Men’ werd gecast.

Josh Brolin «En dan te bedenken dat het allemaal begonnen is met een vreselijk slechte imitatie van Tommy Lee Jones die ik vroeger weleens ten beste gaf. Blijkbaar was die ook Barry Sonnenveld (de regisseur, red.) niet ontgaan. En dus kreeg ik een telefoontje van hem: of ik die act nog eens wou overdoen in een Hollywoodfilm van 250 miljoen dollar, voor het oog van een miljard mensen. Het zal je niet verbazen dat ik daar even over heb moeten nadenken. (lacht) Zeker omdat ik Tommy persoonlijk ken. Een slechte imitatie had onze vriendschap vast opgeblazen.

»En dan was er natuurlijk nog de ongelofelijke chemie tussen Tommy en Will (Smith, red.) in de ‘Men in Black’-films. Er zijn maar weinig filmduo’s tussen wie het zo goed klikt. Oké, Danny Glover en Mel Gibson in ‘Lethal Weapon’ waren ook zo’n gouden paar, maar voor de rest kan ik me er niet meteen nog eentje voor de geest halen.»

- Waarom hebt u dan toch toegehapt?

Brolin «Eigenlijk waren mijn motieven belachelijk egoïstisch: ik wilde nog eens plezier maken en de onnozele uithangen. Na ‘No Country for Old Men’ en ‘True Grit’ was ik toe aan een lichtvoetige prent. Mijn doel is absoluut niet om zo veel mogelijk serieuze, Oscarwaardige films te maken. Als ik op mijn sterfbed lig, wil ik kunnen terugblikken op een carrière waar ik zelf mee moet gniffelen. Dat ik kan zeggen: ik heb zowel in toppers als ‘No Country for Old Men’ meegespeeld als in geinige flauwekul als ‘Men in Black 3’.»

- Uw imitatie van Tommy Lee Jones is akelig goed. Lang voor moeten oefenen?

Brolin «Oefenen? Afzien, dat was het! Als voorbereiding heb ik me in mijn eentje in een kleine motelkamer in Mexico opgesloten, waar ik Tommy’s rollen urenlang heb bestudeerd. Hij is echt verschrikkelijk moeilijk te imiteren, vooral zijn stem is een mysterie. ’t Is net een uiterst ingewikkeld instrument – een neusfluit of zoiets – waarvan niemand juist weet hoe je het moet bespelen. Zijn stem kan ook van het ene moment op het andere totaal anders klinken. Dan klinkt zijn ‘u’ plots als een ‘o’, of laat hij juist al zijn klinkers hetzelfde klinken. Niet simpel, hoor.»

- De gelijkenis tussen u beiden is ook treffend. Kwam daar veel make-up aan te pas?

Brolin «Ik moest een nepneus en een paar nepoorlellen dragen. Tommy heeft echt gigantische oren! (lacht) Al zagen sommige van mijn beste vrienden niet eens dat ik een protheseneus droeg. ‘Je haar zat wat anders, maar voor de rest moest je toch niets laten doen?’ (Droog) Van je vrienden moet je het hebben.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234