null Beeld

Film: Monsieur Lazhar

Net nu de grote vakantie zich definitief in onze gedachten heeft gesetteld, jaagt Nederland 2 ons alweer de schoolbanken in met ‘Monsieur Lazhar’.

Hanne Van Tendeloo

De film van de Canadese regisseur Philippe Falardeau troont ons mee naar een lagereschoolklasje in Montréal. De kinderen zijn er getraumatiseerd door de zelfdoding van hun lerares – ze verhing zich in haar klaslokaal. Het juiste medicijn komt er in de vorm van een invalleerkracht: de Algerijnse asielzoeker Bashir Lazhar blijkt zelf ook z’n portie trauma mee te sleuren. De fijne prent schopte het helemaal tot de nominaties voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscars van 2012. U weet wel: het jaar dat ‘Rundskop’ niet won.

Philippe Falardeau «Het moeilijkste aan het hele proces dat aan een film voorafgaat, is zonder twijfel het vinden van een geschikt onderwerp. Ik stel mezelf altijd drie vragen: is dit onderwerp belangrijk genoeg om over te praten? Zullen andere mensen er ook in geïnteresseerd zijn? En kan ik het er drie of vier jaar lang mee uitzingen? Bij deze film kwam het me onverwacht in de schoot vallen, toen ik naar een theatervoorstelling van Évelyne de la Chenelière ging kijken: het was een monoloog met alleen het personage van Bashir. Ik wilde al langer het thema ‘migratie’ aanpakken in een film. Niet noodzakelijk om het over migranten te hebben, maar veeleer over onszelf, gezien door de ogen van een migrant.

»Omdat het om een monoloog ging, heb ik al de rest – de kinderen, de setting – er zelf bij moeten bedenken. Dat was Évelyne’s enige vrees toen ik haar vroeg of ik haar stuk mocht verfilmen: dat de kinderen de film te cute zouden maken. Daar kon ik perfect inkomen. Nu is ze best tevreden over het eindresultaat. Ze is er trouwens zelf ook in te zien: ze speelt de moeder van het meisje Alice, de enige ouder die Bashir komt bedanken. Dat leek me wel een geinige toevoeging: de schepper bedankt haar eigen schepping (lacht).»

- Hier en daar doorspekt u de film met wat welgemikte kritiek op het huidige onderwijssysteem. Zo laat de gymleraar zich ontvallen: ‘Tegenwoordig moet je kinderen behandelen als radioactief afval: niet aanraken!’

Falardeau «Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat schoolse tikken niet meer kunnen, maar we hebben meteen élke aanraking tussen leraar en kind in de ban geslagen, ook het bemoedigende schouderklopje of de troostende knuffel. Je kunt nog zo veel regeltjes maken, shit will happen. Omdat hij een andere achtergrond heeft, lapt Bashir die regels nietvermoedend aan zijn laars en dat is fijn om te zien.»

- U koos Mohamed Fellag voor de rol van de ernstige, ingetogen leraar. Geen vanzelfsprekende keuze: in Canada kent iedereen ’m als komiek.

Falardeau «In de voorstelling speelde een acteur uit Québec, maar ik wist dat ik een Noord-Afrikaan wilde. Wat Mohamed Fellag doorgaans doet, staat inderdaad mijlenver van Bashir, maar aan de andere kant kon ook niemand beter in Bashirs verhaal komen dan hij: in 1995, tijdens de burgeroorlog, is hij zelf Algerije moeten ontvluchten. In het begin vreesde ik dat Mohamed de rol wat te theatraal zou invullen, maar hij beloofde me zijn theatraliteit in te tomen en niet aan overacting te doen. En dat heeft hij gedaan ook.»

- Laatste vraag: was het een fijn feestje op de Oscars?

Falardeau «Jawel. Nooit had ik gedacht dat ‘Monsieur Lazhar’ me naar de Oscars zou leiden. Opzichtige gala’s zijn niks voor mij, maar dat is nu eenmaal wat de Oscaruitreiking ís, dus kon ik me maar beter meteen aanpassen. Ook al had ik niet verwacht te winnen, toch betrapte ik me erop dat ik net voor de bekendmaking zat te denken: ‘Ik wil dit zo graag!’ Nadien heb ik welgeteld twintig minuten in de put gezeten, waarna ik me heb herpakt en met volle teugen heb genoten van de rest van de avond.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234