null Beeld

Film: Monsters vs. Aliens

We kunnen het wel spijtig vinden, maar protestmarsen noch bloemenkransen gaan er iets aan veranderen: het recente grote animatietijdperk – met aan de ene kant van de aardbol Pixar, en aan de andere kant Studio Ghibli – is voorbij.

vvp

Het eerste bedrijf slaagt er al jaren niet meer in om z’n beste vorm te halen (‘Cars 2’? ‘Brave’? Al vergeten!) terwijl het tweede besliste om z’n animatieafdeling in de koelkast te zetten. Snif.

Gelukkig zijn daar nog enkele troonopvolgers. Disney (recent: ‘Enchanted’, ‘Frozen­’) en DreamWorks (‘How to Train Your Dragon­’ 1 & 2) hadden natuurlijk al een traditie in computergeanimeerde films, maar ze lijken het metier steeds beter onder de knie te hebben. Zij komen tegenwoordig met de beste films.

Vanavond komt er alvast één van de amusantere films uit de DreamWorks-catalogus­ op de Vlaamse buis: ‘Monsters vs. Aliens’ (2009), een sf-pastiche die gelijkaardige parodieën als de latere ‘Shrek’-films vrolijk het nakijken geeft. Toegegeven, ’t is nog lang niet het niveau van pakweg een ‘Finding Nemo’, maar wél meer dan het bekijken waard, niet het minst dankzij de exuberante sterrencast: Reese Witherspoon, Hugh Laurie en Seth Rogen zijn allen amusant, maar het is Kiefer ‘24’ Sutherland die opvalt als tabak kauwende redneck-generaal.

Kiefer Sutherland «Ik vind animatiefilms fantastisch! Het is onwaarschijnlijk hoeveel werk er in één zo’n productie kruipt. Toen ik voor het eerst op de – nu ja – set verscheen, was het team van ‘Monsters vs. Aliens’ al vier jaar bezig. Víér jaar! En nog altijd heerste er een enthousiaste, inspirerende werksfeer. Ik ben dat wel gewend van draaidag nummer één, maar niet van nummertje 1.400 (lacht).

»Het verhaal van ‘Monsters vs. Aliens’ sprak me geweldig aan: de moraal is dat het oké is om anders te zijn. Simpel, maar waardevol. Ik heb me als kind vaak genoeg een outcast gevoeld en het is fijn als je dan een boek leest of een film ziet die zegt: ‘It’s okay.’ Deze film is voor weirdo’s overal ter wereld (lacht).»

- Je gebruikt je stem op een manier die we niet van je gewend zijn. Heb je ter inspiratie naar één van de militaire rollen van je vader Donald Sutherland gekeken?

Sutherland «Verdomme, dat had ik beter wel gedaan: ideale gespreksstof voor aan de familietafel op zondagavond! (lacht)

»Bijna al het animatiewerk dat ik hiervoor heb gedaan – ‘The Wild’, ‘The Land Before­ Time’… – deed ik met mijn eigen stem: men vond het commercieel interessant dat ik herkenbaar zou blijven. Hier mocht ik zo onnozel doen als ik zelf wilde. Maar mijn inspiratie kwam dus niet van mijn vader, maar wel van twee andere iconen van de popcultuur: enerzijds de beroemde drilsergeant uit ‘Full Metal Jacket’ – een vuilgebekt, ­Southern en lúíd heerschap – en anderzijds Yosemite Sam.»

- Wie?

Sutherland «Ken je die oude Bugs Bunny-cartoons? Yosemite Sam was daar die kleine cowboy met z’n enorme oranje snor die altijd ‘I hates rabbits’ zei. Vond ik vroeger gewéldig grappig, en nu blijkbaar nog altijd (lacht).»

- Tot slot nog even: de film draait om een invasie van aliens. Vragen wij ons af: wat zou Jack Bauer doen in zo’n situatie?

Sutherland «Niets: de aliens zouden hem als eerste uitschakelen. Wat wil je, anders was hun grootscheepse invasie al na één dag over and out!»

- Natuurlijk!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234