null Beeld

Film: Offline

Vrijdag kan u op Canvas naar ‘Offline’ kijken, het langspeeldebuut van Peter Monsaert over twee breekbare zielen, Rudy en Vicky, die elk op hun manier met hun fouten uit het verleden in het reine moeten komen. De ene is een hersteller van wasmachines die na zeven jaar weer uit gevangenis vrijkomt, de ander een jong meisje dat een centje bijverdient als camgirl.

Veel meer willen we hier niet verklappen, want ‘Offline’ is zo’n film die u best zo onbevangen mogelijk bekijkt. Helpen daarbij alvast een handje: de ronduit prachtige vertolkingen van Wim Willaert en Anemone Valcke als de twee breekbare zielen in kwestie. Willaert was destijds nog een nobele onbekende – Frank ‘shit of the mouse’ Welvaert uit ‘Eigen kweek’ moest nog geboren worden, ziet u.

Wim Willaert «Ik denk dat veel kijkers zich in de vraagstukken van ‘Offline’ gaan herkennen. Het gaat over de onherstelbare fouten die mensen maken, en hoe ze daar toch mee moeten leren leven.»

HUMO En kijkers die nooit onherstelbare fouten maken?

Willaert «Die moeten ook kijken (lacht). Ik heb eens een interessante theorie gehoord over waarom we zo graag naar drama’s en thrillers kijken. De meeste mensen creëren een soort grijze gelukkige zone in hun leven, waar er evenwicht heerst: ze trouwen en gaan elke dag gewoon werken... Maar soms hebben we behoefte om uit dat evenwicht te geraken, en dat kunnen we doen in films. Je kan via een drama de verschrikkelijkste dingen voelen, maar altijd vanop een veilige afstand.»

HUMO Uw personage, Rudy, is – net als Frank uit ‘Eigen kweek’ – een beetje een sukkelaar.

Willaert «Ja, daar ben ik dan waarschijnlijk het beste in, zeker? De sukkel spelen (lacht). Maar ik neem het wel altijd op voor die personages, ik zit hen niet uit te lachen. Op die manier hoop ik dat kijkers zulke sukkelaarstypes ook in het echte leven misschien met wat meer mededogen gaan behandelen. Iemand als Rudy, die net uit de gevangenis komt, is niet per definitie een slechte persoon. Of neem Frank uit ‘Eigen kweek’: van mannen die met een Filipijnse vrouw trouwen, denken mensen vaak dat ze gewoon een privéhoer in huis nemen. Terwijl zo’n relatie ook echt liefdevol kan zijn.

»Rudy is misschien wel een extremer type dan Frank. Hij is zo iemand die gebaat zou zijn met een handleiding om zijn nek. Zou dat het leven in het algemeen niet simpeler maken? Als we allemaal een handleiding om onze nek zouden hebben, waar onze programmeringsfoutjes in uitgelegd staan. Rudy is wel heel fout geprogrammeerd, in die zin dat hij absoluut geen vrouwelijke kant heeft en zich dus ook niet in vrouwen kan inleven. Zijn personage is tijdens de twee maanden dat we draaiden serieus onder mijn vel gekropen. Niet dat ik hem ’s avonds na het filmen niet van me af kon zetten, maar toch. Zo’n rol vertolken doet rare dingen met je onderbewustzijn, dat heb ik tijdens ‘Eigen kweek’ ook gemerkt. In het eerste seizoen gedraagt Frank zich verschrikkelijk ongemakkelijk tegenover zijn nieuwe Filipijnse vrouw. En wat gebeurde er? Ook naast de scène voelde ik me opgelaten in het gezelschap van Rhoday (Mae Montemayor, red.), die Julita vertolkt. Pas na de opnames zijn we elkaar om de nek gesprongen: ‘Yes, we don’t have to feel uncomfortable around each other anymore!’ (lacht)»

HUMO Zou u ook eens niet gewoon de held willen spelen?

Willaert «Nee, er zal toch altijd een hoek moeten af zijn. Mijn gezicht leent zich ook gewoon beter voor van die tragikomische figuren. ‘Ma gueule fait rire,’ zoals ze in het Frans zo schoon zeggen. Dat heeft Peter Monsaert me achteraf ook gezegd: dat hij blij was dat ik – en niet een serieuzere acteur – Rudy heb gespeeld. Anders was de film veel te zwaarmoedig geworden. Maar met mijn komische kop zat dat dus wel goed (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Offline'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234