null Beeld

Film: Onder invloed

Hoe voelt een vrouw zich wanneer ze haar echtgenoot ziet verdwijnen met de smoes dat hij nog even om een zakje pijptabak gaat, in de twintig daaropvolgende jaren een bijzonder innige relatie met haar enige zoon onderhoudt en vervolgens geconfronteerd wordt met een overjaarse hippiebuurman met een lama? Het is een vraag die je enkel kan stellen aan Marijke Pinoy. De actrice waadde door die tragikomische hellepoel in de Nederlandse prent ‘Onder invloed’, vanavond te zien op Nederland 3.

Tim Van Steendam

HUMO De film speelt zich af in het fictieve Belgische dorpje Poelbeeke. Nochtans zijn regisseur Nova van Dijk en scenariste Laura van Dijk op en top Nederlands.

'Ik heb de pijn van het verlaten worden aan den lijve ondervonden.'

Marijke Pinoy «Tja, Nova wilde koste wat het kost met Robrecht Vanden Thoren (de zoon in de film, ook bekend van ‘Wat als?’ en ‘Hasta la vista’, red.) en mij werken. Maar het plan om de hele crew naar ons land te verhuizen is om financiële redenen niet doorgegaan. Nochtans had ik voorgesteld om een deel van hen bij mij thuis te slapen te leggen (lacht). Soit, het vlakke Nederlandse landschap leent zich net iets meer tot desolaatheid, wat de film uiteindelijk ten goede kwam.

»Robrecht en ik moesten wel tijdelijk in Amsterdam logeren – een heel gedoe, want ik speelde tegelijkertijd in Gent in ‘De Waarheidscommissie: Expo Zoo Humain’ met Chokri en Zouzou Ben Chikha

HUMO De humor in ‘Onder invloed’ is donker en licht absurd. Werkten de zusjes Van Dijk daarom liever met Belgische acteurs?

Pinoy «Ik denk het wel. In het scenario zit een gekte die je doet denken aan de manier waarop wij naar de wereld kijken. Bovendien was de castingverantwoordelijke dol op Belgisch theater. Zo is ze bij Robrecht en mij uitgekomen. We speelden al eens samen in een stuk van Arne Sierens. Ik was de hoerenmadam en hij mijn jongere pooier, met wie ik het bed deelde. In zekere zin waren er raakvlakken met onze personages in ‘Onder invloed’: daarin heb je een bizarre moeder-zoonrelatie. Het is een tragikomische prent waarin Robrecht en ik hard hebben gezocht naar die dunne grens tussen tragiek en komedie.»

HUMO Dat lijkt me moeilijk met een alpaca in de buurt.

Pinoy (lacht) «Ja, het personage van Raymond Thiry, dat de band tussen moeder en zoon komt verstoren, heeft als huisdier een soort lama. Al onze scènes waren ondergeschikt aan dat beest, en daarom moesten we vaak improviseren. Hij was altijd in de buurt, wat bijwijlen ook voor hilarische momenten zorgde. Tijdens een pauze aten Raymond en ik eens raclette, en die alpaca begon doodleuk met ons mee te eten. Ik moet er wel aan toevoegen dat het een filmalpaca was met een onwaarschijnlijk gevoel voor timing.»

HUMO ‘Onder invloed’ gaat over de hindernissen bij het opbouwen van je eigen leven. Je bent zelf een alleenstaande moeder met vijf kinderen: heb je herkenbare situaties moeten spelen?

Pinoy (lacht) «Ik heb de pijn van het verlaten worden aan den lijve ondervonden, dat klopt. Ik heb toen gezocht naar een manier om dat verdriet een plaats te geven. Ofwel plaats je dat verdriet en ga je verder met je leven, zoals ik heb gedaan, ofwel ga je het uitwerken op je kinderen door een vreemde band met hen te ontwikkelen, zoals Jeanne in de film doet. Dat is óók een vorm van graag zien, hè. Elke negatieve, krampachtige houding komt neer op het zoeken naar liefde.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234