Film: Pranzo di ferragosto

Rome, wijn en hoogbejaarde freules: ziedaar de basisingrediënten voor een klassieke Italiaanse tragikomedie. Vanavond wordt dat recept overgoten met nog méér wijn in 'Pranzo di ferragosto', een Fijn Filmpje over een oudere vrijgezel die in zijn woonst zorg draagt voor zijn moeder én enkele andere hoogbejaarde dames.

Een kleinood dat u welhaast niet anders dan sympathiek kan vinden, zij het vanwege de personages - de innemende hoofdrolspeler-regisseur-scenarist Gianni Di Gregorioen de stoet bij hem inwonende oma's – zij het vanwege het kleine budget - zo'n vierhonderd keer minder dan wat megaspektakels als 'World War Z' kosten. En anders kunt u zich nog altijd vergapen aan de liters Chablis die er tijdens de ultrakorte speelduur van 75 minuten worden doorgejaagd.

Gianni Di Gregorio «Euh, kijk, de film is voor een groot stuk autobiografisch: ik heb ook jarenlang voor mijn moeder gezorgd en in die tijd liep ik er continu beneveld bij... Maar nu is dat beter (glimlacht).»

- De hele film speelt zich af op één locatie. Loop je zo niet snel het risico dat het allemaal wat saai wordt?

Di Gregorio «Ho, wacht, 't is niet zomaar een locatie, hè: dat is verdorie mijn eigen huis, waar ikzelf jarenlang met mijn moeder heb samengeleefd, net zoals de Gianni uit de film. De gebeurtenissen uit de film zijn daar allemaal écht gebeurd. Afijn, ze zijn toch verdacht gelijkaardig (grijnst).

»Maar u vroeg hoe het komt dat het niet saai wordt, en het antwoord is simpel: the ladies. Si, si! Valeria De Franciscus, die mijn moeder speelt,mag dan oud zijn (op het ogenblik is ze 97, red.), zij en haar collega's zitten nog steeds vol energie. Op het einde van zo'n draaidag stond de hele crew – mezelf incluis – ergens in een hoekje te puffen, maar de dames niet: die stonden duchtig na te praten over de scènes die ze gedraaid hadden en vooruit te blikken op die van de volgende dag. Ze hadden eigenlijk een tevéél aan energie: ik moest ze wat intomen. Als ik hen liet doen, werd het op de set één grote chaos.»

- Geen van hen is een professionele actrice, hè?

Di Gregorio «Dat klopt. Eén van hen deed vooral mee omdat ze mijn tante is. Maar ze waren allemaal spontaan en natuurlijk, en dat is wat telt.

»Ze hebben zich ook te pletter geamuseerd, al waren er aan het begin van de opnames wel wat wrijvingen tussen de dames, ze kwamen echt niet overeen. Maar dat kwam achteraf gezien uitstekend uit: ook in de film worden de vier dames onceremonieel op één locatie gedropt en kunnen ze elkaar aanvankelijk niet luchten. Na een poosje samengewerkt te hebben, groeiden ze dan – net als in de film – naar elkaar toe. Zonder het te beseffen heb ik eigenlijk hun overgang van vreemden die zich lichtjes aan elkaar ergerden naar hechte vriendinnen gefilmd.

»Nu zijn het allemaal moeders van me geworden. Ze bellen me nog dagelijks op: 'Niet roken, hè! En al zeker niet drinken!'»

- Je bent bekend geworden door je scenario voor de harde gangsterfilm 'Gomorra'. Het verschil met 'Pranzo di ferragosto' kon nauwelijks groter zijn.

Di Gregorio «Da's waar.'Gomorra' was enorm belangrijk voor me, en ik bén gefascineerd door sociale, diepgaande thema's, maar eigenlijk is mijn ziel zo donker niet. Ik ben een luchtige mens. Dat merk ik telkens wanneer ik met andere schrijvers aan een scenario werk: zelfs al gaat het over zware, dramatische scènes, dan nog smokkel ik er grappige lappen tekst in. Die er telkens prompt weer worden uitgehaald door mijn collega's (lacht).»

- Nog even: in de film zien we je vaak koken. Ben je een goede kok?

Di Gregorio «Ik weet wel hoe ik een gerecht moet klaarmaken, si. Maar ik weet nog veel beter hoe ik een glaasje wijn moet drinken. Si, si!»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234