null Beeld

Film: Predators

Pas drieëntwintig jaar na de oer-‘Predator’ uit 1987, met Arnold ‘Bleed, bastard!’ Schwarzenegger in de hoofdrol, kwam ‘Predators’ in de zalen. Robert Rodriguez was al in 1994 gevraagd om een nieuw vervolg, nadat ‘Predator 2’ niet het verhoopte succes had behaald.

Redactie

De producent deed wat van ‘m gevraagd werd, maar was nét iets te enthousiast: distributeur 20th Century Fox had geen budget voor zijn wilde plannen, en bracht dan maar de ‘Alien vs. Predator’-stinkers uit.

Fast forward naar 2009, toen Rodriguez alsnog door Fox gebeld werd: of hij nog altijd zin had om die ‘Predator’-film te maken? Een jaar later was hij in de cinema te zien, dit keer met Adrien Brody als hoofdpersonage Royce. De premisse bleef dezelfde: een groep huurlingen wordt op een vreemde planeet gedropt en moet aan moordlustige monsters zien te ontkomen.

Adrien Brody «Ik weet nog goed waar en wanneer ik ‘Predator’ voor het eerst gezien heb: tijdens het openingsweekend in een cinema in Queens. Ik was veertien en zat met mijn beste vriend sigaretten te roken op de eerste rij. Daarna hebben we minstens een week lang Schwarzenegger zitten imiteren (lacht). Ik ben bijzonder vereerd dat ik in zijn voetsporen heb mogen treden.»

- Robert Rodriguez heeft het scenario achttien jaar geleden geschreven met Arnie in het achterhoofd, maar die was drie jaar geleden nog gouverneur van Californië. Dat ze jou voor de rol van Royce gekozen hebben, en geen opgepompte actieheld à la Vin Diesel: het mag een klein wonder heten.

Brody «Daar heb je helemaal gelijk in. Ik ben Robert eeuwig dankbaar dat hij van de platgetreden paden durfde af te wijken. Je moet weten dat hij niet bij mij is komen aankloppen: ik heb voor de rol van Royce gevóchten. Wat veel mensen raar vonden: ‘Adrien Brody, heeft die geen Oscar gewonnen voor zijn rol in ‘The Pianist’ van Roman Polanski? Waarom wil die in godsnaam de hoofdrol bemachtigen in een hersenloze sciencefictionfilm?’»

- Toch geen onterechte vraag?

Brody (zucht) «Waarom worden acteurs almaar in vakjes gestopt – actieheld, komisch acteur, karakteracteur? ‘The Pianist’ was mijn grote doorbraak, met als gevolg dat het grote publiek mij nog steeds als Szpilman ziet (de Pools-Joodse pianist-componist op wiens ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog 'The Pianist' gebaseerd is, red.). Met ‘Predators’ wilde ik bewijzen dat ik ook andere genres aankan. De rol van Royce was geen toegeving, het was een úítdaging.

»Pas op, ik zou nooit zomaar voor een blockbuster tekenen: het scenario moet deugen, punt. Royce is niet de zoveelste Hollywoodiaanse actieheld die het van zijn brute kracht moet hebben: hij gebruikt ook z’n verstand, z'n moed, z'n tactische inzicht en technische knowhow. Als Schwarzenegger alleen maar sterk was geweest, had hij het niet gered in de film: het komt erop aan de predators te slim af te zijn.»

- Je staat bekend om je method acting: hoe diep ben je deze keer gegaan?

Brody «Fysieke en psychologische transformatie gaan hand in hand, dus heb ik niet alleen met gewichten getraind en zo elf kilo spiermassa gekweekt, maar ben ik tijdens de opnames ook in een bungalow in het Hawaïaanse regenwoud gaan wonen. Daar heb ik me verdiept in militaire handboeken en boeddhistische geschriften – dat laatste vond ik nodig om Royce een zen-attitude mee te geven: als huurling mag hij zich nooit ofte nimmer laten verlammen door angst.»

- Het slot van ‘Predators’ doet vermoeden dat er een sequel aankomt. Waar of vals?

Brody «Er is al over gepraat, maar nog niets staat vast. Ik zou het wel zien zitten: in ‘Predators’ meespelen, dat was episch, jong!»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234