null Beeld

Film: Premium Rush

Oké, zo levensgevaarlijk als in Brussel-centrum is het er nu ook weer niet – dat zou wel ál te gek zijn – maar toch: ’t is bepaald geen sinecure om tijdens het spitsuur door New York City te fietsen. Zeker wanneer het ook nog eens snelsnel moet gaan, zoals in het geval van Joseph Gordon-Levitt in de vermakelijke weekendfilm van 2BE, ‘Premium Rush’. Gordon-Levitt speelt Wilee, een fietskoerier die anderhalf uur de tijd heeft om een mysterieuze enveloppe van de ene kant van The Big Apple naar de andere te brengen, en die ondertussen wordt dwarsgezeten door een corrupte undercoveragent (Michael Shannon) die de enveloppe van hem opeist. Slechts één devies: ride like hell.

Noud Jansen

Joseph Gordon-Levitt «Voordat we met de opnames begonnen, heb ik zes weken lang iedere dag als een gek door Los Angeles gefietst, mijn woonplaats. Ik deed dat vooral om mijn conditie op te krikken: ik wilde er zeker van zijn dat de crew niet om de haverklap op mij zou moeten wachten terwijl ik ergens op adem stond te komen. Dat is me goed gelukt, al moet ik er wel bij vertellen dat ik vier body doubles had: in totaal waren er dus vijf mensen die Wilee speelden. Naast mijzelf was er ten eerste een échte fietskoerier uit New York City, Austin Horse; ten tweede een stuntman uit Hollywood wiens taak het was om door auto’s omvergereden te worden; ten derde een kerel die heel behendig is op een koersfiets; en ten vierde een gast die niet te kloppen is op een trial bike. Ik ben blij dat de makers een beroep hebben gedaan op die vier stuntmannen, en dat ze niet voor computeranimatie gekozen hebben. Computers kunnen naar mijn mening toch nog altijd niet bereiken wat je met echte mensen bereikt. Je ziet dat goed in een film als ‘The Dark Knight Rises’: Christopher Nolan, de regisseur, houdt niet van digitale technieken, dus die mannen die van het ene naar het andere vliegtuig springen, deden dat écht. Dat voel je wanneer je die film bekijkt, vind ik. En zo is het ook met ‘Premium Rush’.»

- Ondanks de inzet van vier stuntmannen heb je toch een ongeval gehad met je fiets.

Gordon-Levitt «Meerdere zelfs. Maar er was er maar eentje bij dat de pers heeft gehaald, omdat het zo’n bloederige affaire was. (Tilt zijn rechterarm op, en laat een groot litteken zien) Hier zaten elf hechtingen in; de overige eenentwintig waren verspreid over de rest van mijn lichaam.»

- Hoe is het gebeurd?

Gordon-Levitt «In New York City zitten de Verenigde Naties, dus er rijden nogal wat diplomaten door de stad met speciale kentekenplaten waarmee ze legaal de wet mogen overtreden. Eén zo’n diplomaat – ik weet niet eens meer van welk land – is tijdens een opnamedag langs onze wegversperring gereden, en heeft z’n auto dubbel geparkeerd op een plek waar ik moest komen langsfietsen. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb mijn handvaten gelost, en ben door de achterruit van een taxi geknald. Dave (Koepp, regisseur, red.) kwam bijna gek van angst op me toegerend, maar ik heb hem gelijk gerustgesteld: ‘Niks aan de hand, Dave.’ De adrenaline giert op zo’n moment door je lijf, hè, dus ik voelde eigenlijk helemaal niks – de pijn kwam pas later die avond. Ik heb Dave er zelfs nog van kunnen overtuigen om z’n mobieltje boven te halen en me te filmen terwijl ik aan het bloeden was. Die beelden zijn in de film te zien na afloop van de aftiteling.»

- Veel mensen die ‘Premium Rush’ zien, schijnen na afloop zin te krijgen om zelf op de fiets te stappen. Een goeie zaak?

Gordon-Levitt «O, heel zeker. Als je het mij vraagt, zouden meer mensen de fiets moeten nemen in plaats van de auto: dan zou de wereld er een stuk beter aan toe zijn.»


Bekijk de trailer van 'Premium Rush'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234