null Beeld

Film: Primary Colors

Vindt u ook niet dat de twee ambtstermijnen van Barack Obama tot nu toe eerder saai verlopen? De hervorming van de gezondheidszorg, de Nobelprijs voor de Vrede, de raid op Bin Laden, het geval Snowden: heel boeiend, maar veel epische actie kwam daar allemaal niet aan te pas.

Erik Stockman

Obama’s voorganger George W. Bush viel tenminste af en toe nog eens een land binnen, en Bill Clinton enterde geregeld, tja, Monica Lewinsky. Those were the days! Dat Clinton zichzelf één van de meest tot de verbeelding sprekende presidenten van de voorbije decennia mag noemen, valt ook af te leiden uit de talrijke Hollywoodfilms die direct of indirect door zijn presidentschap werden geïnspireerd: denk maar aan ‘The American President’, ‘Absolute Power’, ‘Air Force One’, ‘Dave’, en ‘Primary Colors’, de prent waarmee zomergast Wouter Bos zijn avond afsluit.

In die superentertainende film van Mike Nichols vertolkt John Travolta op magistrale wijze Jack Stanton, een presidentskandidaat die verdacht veel gelijkenissen vertoont met Clinton: een gloriedronken gladjanus met een zwak voor bimbo’s, maar tegelijk een oprecht bekommerd politiek beest met een sympathieke inborst, grijzende haren, een moddervette zuidelijke tongval en een hypnotiserende, licht hese stem. Achteraf kun je alleen maar uitroepen: 'We missen je, Bill!'

John Travolta «Aanvankelijk ging Tom Hanks de rol van Jack Stanton spelen, maar die haakte op het allerlaatste moment af: Tom, die een eerbare familieman is, zag het niet zitten om in de huid van een bandeloze vrouwengek te kruipen (lacht)

- U had daar duidelijk minder moeite mee.

Travolta «Ik zag Stanton vooral als een genuanceerde figuur - altijd interessant om te vertolken. Het ene moment staat hij met een zwarte kok te praten over zijn overleden moeder, en het volgende moment heeft hij seks met diens dochter. Stuitend misschien, maar zijn sekshonger maakt van hem geen minder goede politicus. Wat telt is dat hij een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft, en een grote sociale bekommernis. Net als Clinton.»

- U hebt Clinton altijd verdedigd, ook toen de affaire Lewinsky aan het licht kwam.

Travolta «Ik heb nooit wakker gelegen van Clintons strapatsen. Hij naaide zijn secretaresse: so what? Ik was eerder geschokt door de haatcampagne van de Republikeinen, en door de opdringerigheid van de pers. Ik vind dat iedereen recht heeft op privacy, ook de president. Ik vraag toch ook niet met wie jij afgelopen nacht hebt liggen rampetampen? Het zijn eenvoudigweg mijn zaken niet. En dat geldt ook voor het seksleven van bekende mensen: het zijn onze zaken niet, en daarmee uit.»

- Iets anders: we zien u binnenkort naast Robert De Niro in de actieprent ‘Killing Season’. Hoe viel De Niro mee?

Travolta «Ik ken Bob al van in de vroege jaren zeventig, toen hij in de Verenigde Staten aan de basis lag van een nieuwe acteermethode: als je een personage vertolkte, moest je dat personage door hard te studeren ook echt wórden. Voor ‘Raging Bull’ bijvoorbeeld leefde hij als een échte bokser. En ik heb hem nageaapt: voor ‘Saturday Night Fever’ ben ik, door zeven maanden keihard te trainen, een echte danser geworden. Ik heb zevenendertig jaar moeten wachten om met hem te kunnen samenwerken, maar het loonde de moeite.»

- Tot slot: u was goed bevriend met de overleden James Gandolfini. Hoe hebt u hem leren kennen?

Travolta «O, we go way back. Toen we klein waren verkocht mijn vader autobanden aan zijn vader. Later zag hij mijn portretfoto’s in een etalage liggen, en zo is bij hem de ambitie beginnen te branden om net als ik acteur te worden. We hebben uiteindelijk samen vijf films gedraaid, en toen mijn zoon Jett stierf, is hij dagenlang niet van mijn zijde geweken. (Aangedaan) Ik kan je één ding zeggen: het is in het filmwereldje heel, héél ongewoon om zulke hechte vriendschappen te hebben.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234