null Beeld

Film: Rachel Getting Married

Wie er zoals wij geen graten in ziet om ’s weekends al om halftwee ’s middags voor de buis te gaan zitten, kunnen we van harte ‘Rachel Getting Married’ aanraden, de film waarmee Hollywoodveteraan Jonathan Demme in 2008 bewees dat hij, zeventien jaar na ‘The Silence of the Lambs’, nog altijd tot grootse cinema in staat was.

Niets dan lof ook voor het puike scenario van Jenny Lumet, hoewel het uitgangspunt enigszins clichématig klinkt: wanneer de drankverslaafde Kym (glansrol van de Oscargenomineerde Anne Hathaway, foto) gedurende een paar dagen haar afkickkliniek mag verlaten om het huwelijk van oudere zus Rachel (Rosemarie DeWitt) bij te wonen, worden oude familiewonden opengereten en komen sluimerende spanningen aan de oppervlakte.

Jonathan Demme «Op een dag kreeg ik telefoon van Sidney Lumet (de in 2011 overleden regisseur, red.): ‘Jonathan, mijn dochter Jenny heeft een prachtig filmscript geschreven. Ik vind dat jij het moet regisseren.’ Ik zeg: ‘Ik ben razend nieuwsgierig, Sidney. Stuur het me anders maar eens op.’ Nu, eerlijk gezegd was het meer uit beleefdheid dat ik dat zei: ik was al jaren niet meer geïnteresseerd in het regisseren van speelfilms, omdat ik enkel nog documentaires wilde maken. Maar ik ben het script dan toch maar gaan lezen, en vanaf pagina één was ik mee: ik vond het fris en verrassend, en ik moest er zowel om lachen als om huilen. Létterlijk, hè: bij een scène waarin de ene zus de andere waste, merkte ik tot mijn eigen verbazing dat er een traan over m’n wangen biggelde. Ik ben dan toch maar eens gaan samenzitten met Jenny, om over de mogelijkheden te praten. Al snel werd het me duidelijk dat ik uit haar script een lowbudgetfilm zou kunnen puren, en dat idee zinde me wel: ik ben stilaan te oud geworden voor de stress die bigbudgetfilms met zich meebrengen.»

- Films over dramatisch verlopende familiefeesten: ’t is wel een genre op zich geworden, nee?

Demme «Ach, Tsjechov schreef toch ook altijd over disfunctionele families? En toch gaan de mensen nog altijd naar zijn toneelstukken kijken. Ik denk: zolang we erin geboren worden, zullen families van wezenlijk belang blijven in een mensenleven. En alles wat van wezenlijk belang is in een mensenleven, is voer voor drama.

»Overigens vind ik niet dat ‘Rachel Getting Married’ een typische film over een dramatisch verlopend familiefeest is. De slechte zus die op het huwelijk van de goede zus verschijnt en daar de deksels van allerlei stinkende potjes licht: dat is slechts pagina één van het scenario. Vanaf pagina twee gaat Jenny een heel andere kant uit dan je zou verwachten. Dat maakt het nu net zo boeiend.

»Ken je ‘After the Wedding’, die Deense prent met Mads Mikkelsen? Dat was mijn grote voorbeeld tijdens het maken van ‘Rachel Getting Married’. Ik was zwaar ontroerd door die film, en ik vond het ook stilistisch een meesterwerk: ’t voelde niet als fictie aan, maar als een documentaire, en dat kwam de kracht van die film ten goede. Ik heb ‘After the Wedding’ een keer aan de cast getoond: ‘Laat dit een inspiratie zijn.’ En samen met mijn director of photograpy en mijn monteur heb ik er zelfs meerdere keren naar gekeken. Ik zei: ‘Jongens, laten we deze film vooral niet kopiëren, maar ’t zou me wel bevallen als we in ‘Rachel Getting Married’ ongeveer hetzelfde gevoel konden leggen. Wie weet maken we dan wel een film met dezelfde emotionele impact.’»

- En? Is dat gelukt?

Demme « ’t Is niet aan mij om dat te zeggen, wel? (Denkt na) Ach, what the heck: dat is méér dan gelukt.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234